Прокуратурата внесе в съда първия обвинителен акт срещу Цветанов

Бившият МВР шеф се появи в парламента и обяви: "Жертва съм на организираната престъпност"

Цветан Цветанов в парламента. Сн. БГНЕС

Прокуратурата внесе в съда в сряда обвинителния акт за престъпление срещу правосъдието срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той ще отговаря за това, че незаконно е отказал да подслушва и следи бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "Не!!!" на общо шест искания за използване на СРС, разрешено от окръжен съдия през 2009 г.

С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, уточняват от прокуратурата.

Според неофициална информация от държавното обвинение бившият МВР шеф е "разпънал" чадър над Тодоров заради приятелството му с ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров, който е разследван за получаване на подкуп в особено големи размери. Именно от това дело бяха отделени материалите за второто досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър.

Цветанов е обвиняем и по делото за нерегламентирано подслушване в МВР, което бе започнато от прокуратурата, след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде анонимен сигнал от служители на МВР, според който ексминистърът лично разпореждал политици, бизнесмени и банкери да бъдат незаконно следени с ведомствени ванове, снабдени с подслушвателна техника.

След края на проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров Цветанов бе обвинен за това, че е допуснал безконтролно подслушване. Доказателства, че е нареждал незаконно подслушване обаче засега не са открити.

Малко, след като от държавното обвинение съобщиха за внесения в съда първи обвинителен акт срещу Цветанов, той неочаквано се появи в парламента, където не беше влизал, откакто цялата група на ГЕРБ обяви бойкот на заседанията на депутатите. Отсъствието му бе обяснено преди няколко дни от партийния лидер Бойко Борисов с лаконичното: "Цветанов не си почива, той има дела и трябва да ги гледа".

"Крайно време беше. Вчера, знаете, отидох повторно, за да може да се прецизира обвинението, защото то беше грешно формулирано... Това, което съм искал през цялото време, е колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакван. Знаем, че всичко това, което се прави срещу мен, съм жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица", пък обяви бившият силов министър в кулоарите на парламента.

Противно на постоянно прокарваната от него практика като министър предварително да раздава присъди още преди по даден казус дори да има повдигнати обвинения, в сряда той демонстрира доста по-солидни познания по право, коментирайки, че нямало какво да доказва в съда, защото "те трябва да докажат, че съм виновен, аз съм невинен".

"Второто обвинение е за катерушки и пързалки, че не съм дал разрешение през август 2009 г. А когато един месец по-късно е дошло мотивирано предложение, подобно разрешение съм дал", добави Цветанов.

По повод аферата с бележника на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, обвинен за длъжностно престъпление, ексминистърът коментира, че нямало да бъде разпитван по това производство и, че "по никакъв начин не се възприемам в тефтерчето".

"И когато бъдат установени всички тези с Ц.Ц., които са и бъдат разпитани може да ми дойде и моят ред. Виждате каква интерпретация става от един микрофон... Моля ви, недейте да правите подобни внушения. Не мога да ви кажа, нямам никакво отношение към това тефтерче, нито пък съм имал служебни контакти с комисията по конфликт на интереси", каза Цветанов в опит да отбегне въпрос дали не разпознава поне Искра Фидосова в инициалите И.Ф.

Бившата председателка на правната комисия в парламента подаде оставка като депутат от ГЕРБ и дори напусна ръководството на партията, след като от прокуратурата огласиха подбрани части от тефтерчето на Златанов, който бе записал, че винаги трябвало да се отчита на "ИФ", както и схемата "ИФ – ЦЦ – ББ". Решението ѝ да се оттегли от активна политическа кариера, Цветанов определи повече от лаконично, като "неин личен избор".

След това спонтанно направи кратък анализ на финансовата ситуация в държавата, обвързвайки евентуалната оставка на кабинета "Орешарски" с повишаването на приходите в хазната.

"Затова хората искат оставка - и аз смятам, че това е най-правилният изход, за да може да има действително повече приходи в държавата и да има адекватна политика... А що се касае до протестите, с тези разходи, които се правят ежедневно за българската полиция и ако те не се правят, ще има повече икономии и възможности в МВР", добави в типичния си стил бившият вътрешен министър.

По повод нелепото решение на ръководството на МВР да изведе в нощта на 23 срещу 24 юли десетки депутати и трима министри от окупирания парламент с автобус през тълпата, Цветанов заяви: "Висока професионална некомпетентност на министъра на вътрешните работи и на главния секретар. Няма как да изведеш депутати по този начин, без да провокираш протестиращите отвън да проявят по-голяма агресивност".

След което намекна, че въпросният рейс бил закупен по линия на Шенген с цел да превозва нелегални имигранти. "Може би са целели с този автобус да изкарат депутатите нелегално през границата", заключи иронично накрая обвиняемият бивш вицепремиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?