Заради спрян автобус с протестиращи от Гоце Делчев и разпит на журналисти в Бургас

ГЕРБ алармира за връщане на полицейщината и нов вариант на разработката "Галерия"

Цветан Цветанов в пленарната парламентарна зала, сн. БГНЕС

Спрян автобус с протестиращи от Гоце Делчев и разпит на журналисти в Бургас дадоха основание на представители на ГЕРБ да алармират в четвъртък за връщане на полицейщината и за нов вариант на разработката "Галерия". Заради тези два случая депутатите от доскоро управлявалата, а днес намираща се в опозиция партия поискаха в пленарната зала да бъде незабавно изслушан вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По-късно в кулоарите на парламента Димитър Петров, депутат МИР-Бургас, разказа, че днес, по устна заповед на Йовчев, са били извикани на разпит всички журналисти от града, участвали в направената от ГЕРБ проверка на участък на АМ "Тракия". Извикан е бил и кметът на Поморие Иван Алексиев, на когото, по думите на депутата, е бил хвърлен един бял лист, на който трябвало да му бъдат снети показания във връзка с проверката.

На 12 юли група депутати премина с личните си автомобили по затворения участък от автомагистрала "Тракия", пренебрегвайки охраната на съоръжението. Пред БНР в четвъртък кореспондентът на БНР Даниела Костадинова разказа как е давала показания по този случай.

"Акцентът беше поставен върху акта на премахване на огражденията. Разследващият полицай поиска подробна информация за спора между депутатите от ГЕРБ и двамата охранители на обекта. Допълнителни въпроси ми бяха зададени за това кой и как е преместил огражденията. Попитах защо съм повикана на разпит и разбрах, че по случая се извършва проверка. Тъй като депутатите не могат да бъдат разпитвани, докато имат имунитет, като свидетели на инцидента полицията иска подробни обяснения от журналистите и черноморските кметове", каза журналистката.

Ситуацията е притеснителна, в България се връща полицейщината. Може би стилът на работа много наподобява разработката "Галерия", продължи коментара си депутатът Димитър Петров. Става дума за скандалната разработка на ДАНС "Галерия", по която по времето на кабинета "Станишев" през 2008 г. бяха подслушвани редица политици, издатели и журналисти.

Колегата на Петров от парламентарната група на ГЕРБ Даниела Савеклиева пък отбеляза, че периметърът, в който полицията пази управляващите от хората, се разширява много извън разписаните в закона граници и обхваща цялата страна. Повод за този извод според нея е инцидент с автобус от гоцеделчевско, спиран многократно без обяснения от КАТ и ДАИ в сряда. В него пътували хора, които са искали да се включат както в протеста срещу кабинета, така и в контрапротеста в столицата. Савеклиева не можа да отговори на въпроса кой е платил за транспорта.

Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който от вчера е и обвиняем, в случая с Бургас управляващите не са забравили нищо старо от разработката "Галерия" по отношение на журналистите. Той смята, че същите обвинения в полицейщина, но към него, когато оглавяваше МВР, са неоснователни, тъй като се е борил срещу тежката организирана престъпност.

Цветанов сподели усещането си, че за последните два месеца България е загубила доверието на международните партньорски служби. По негова оценка, гражданите са били провокирани към агресия с решението за извеждане на депутатите от парламента в автобус към 22 часа в нощта на 23 срещу 24 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България