Цветан Цветанов засега без глоба за криминалната си регистрация

Цветан Цветанов. Сн: БГНЕС

Столичният административен съд спря изпълнението на глобата от 100 лева, която полицията наложи на бившия си министър Цветан Цветанов заради отказа му да бъде регистриран като криминално проявен.

В началото на юли Цветанов отказа да даде пръстови отпечатъци и ДНК проба, за да бъде регистриран в СДВР във връзка с повдигнатите му обвинения по делото за незаконното подслушване. Заради това той бе глобен, но адвокатът му Менко Менков обжалва глобата пред административния съд.

Съдът отменя глобата, защото полицейското постановление за регистрацията на Цветанов е издадено без мотиви.

Историята около глобата на бившия вътрешен министър бе особено показателна с факта, че Цветанов обжалва постановлението за регистрацията с мотивите, че наредбата, която урежда въпроса, противоречи на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. В същото време в качеството си на министър Цветан Цветанов лично я беше подписал.

По времето, когато той беше политически ръководител на МВР, министерството активно използваше етикета "криминално проявен" в своите прессъобщения. Често впоследствие се оказваше, че тези етикети се раздават, без да има влязла в сила присъда. Има случаи, в които полицията е прибирала за проверка в РПУ-тата случайни минувачи с "регистрации".

Интересното е, че когато Цветанов е разписвал вътрешната наредба за регистрациите, той не е смятал, че тя противоречи на българския основен закон, Европейската конвенция и НПК.

Въпреки че съдът е отменил глобата, няма пречка бившият министър да бъде регистриран в полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?