Според мотивите на СГС, с които казусът бе върнат на прокуратурата

Обвиненията по делото за мобилното подслушване в МВР са неясни

"Има смесване на задълженията и не е ясно кой от обвиняемите какви задължения е имал"

Цветанов в Градския съд. Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт по делото за нерегламентираното мобилно подслушване в МВР срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и ексшефовете на закритата дирекция СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, съдържа съществени неясноти по отношение на задълженията на обвиняемите, които се твърди, че не са изпълнили.

Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд (СГС), с които на 20 февруари въпросното разследване бе върнато на прокуратурата. Малка част от тях бяха разпространени до медиите в четвъртък с обяснението, че казусът е секретен и няма как да се огласят пълните забележки на съда.

Очевидно обаче от Софийската градска прокуратура (СГП) споделят мнението на СГС, след като преди два дни обявиха, че няма да протестират връщането на казуса за прецизиране пред Софийския апелативен съд. Нещо, което досега държавното обвинение винаги правеше, особено когато става въпрос за толкова значими дела.

Според частичните мотиви по връщането, разпространени от пресслужбата на Градския съд, налице са сериозни неясноти по отношение на "вменените на обвиняемите елементи от състава на престъпленията, за чието извършване същите са предадени на съд", както и по отношение на периода, в който прокуратурата твърди, че е извършено престъплението.

Цветанов е обвинен по това дело за това, че не е изпълнил служебните си задължения на министър, като не е упражнил контрол над ръководителите на СДОТО по време на мандата му. Те пък са обвиняеми, защото не контролирали дейността на екипите, занимаващи се с мобилно подслушване и проследяване.

"Използваната на фазата на досъдебното производство формулировка – "несъздаване на необходимата организация, ред и начин на използване на специализираната техника...", не дава необходимата яснота относно конкретните фактически и правни действия, които е следвало да извършат обвиняемите и които фактически и правни действия да отговарят на налично задължение за тях в длъжностната им характеристика или нормативен акт. При извършеното описание в обвинителния акт има смесване на задълженията и не е ясно кой от обвиняемите какви задължения е имал по отношение на регламентацията", смята СГС.

Тези извадки от мотивите за връщането на делото на практика потвърждават донякъде позицията на адвоката на Цветанов Менко Менков, който преди десетина дни обясни пред медиите, че разследващите ще имат проблем в тълкуването на задълженията на четиримата обвиняеми. По думите му не е имало необходимост при всяко използване на колите за подслушване шефовете на СДОТО да издават съответен документ, а Цветанов да ги контролира.

Юристът коментира още, че СГП е объркала периода, в който твърди, че са извършени престъпленията, тъй като колите, използвани за мобилно подслушване и следене, били доставени у нас през октомври 2010 година, а прокуратурата твърди, че използването им започнало преди това – още от февруари 2010 г.

Делото започна през пролетта на м.г., след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на подслушването в МВР по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев. В крайна сметка бе обявено, че върху тази дейност не е упражняван достатъчен контрол – колита за мобилно подслушване са обикаляли из града без график, а в една от тях дори бе открит тефтер с над 850 телефонни номера, за които се предполага, че са били подслушвани без разрешение.

Един от ръководните служители в СДОТО Радко Димитров обаче повреди с отвертка записващото устройство на т.нар. "кечър" и направи невъзможно извличането на данните. Поради това прокуратурата поиска експертиза от английската фирма, която произвежда техниката. Експертизата все още не е готова. Въпреки това обвинението внесе на 3 февруари делото в съда, а той на свой ред го върна след малко повече от две седмици с указания да бъдат поправени процесуалните пропуски.

Подобен развой претърпя и друго "шумно" дело, започнало непосредствено преди парламентарните избори на 12 май м.г. – за откритите в печатница в Костинброд надпечатани бюлетини. В този случай обаче прокуратурата протестира връщането на делото, но протестът ѝ бе отхвърлен от Софийския апелативен съд.

Цветанов вече е подсъдим по обвинение, че е нарушил служебните си задължения и е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, написвайки "Не!!!" на шест искания за използване на СРС-та през 2009 г.

Предстои разглеждането и на третото дело срещу бившия МВР шеф, по което той е изправен на съд за длъжностно присвояване, по което му бе постановена забрана да напуска страната. По този казус прокуратурата твърди, че Цветанов е присвоил 50 000 лева в полза на Орлин Тодоров. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който антимафиотът е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч. Първото заседание по този процес е насрочено за 26 март в СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България