Адвокатът на Цветанов вижда две прокурорски грешки по делото за подслушването

Адвокат Менко Менков (вляво) с Цветан Цветанов. Сн. БГНЕС

Два основни пропуска е допуснала прокуратурата в обвинителния акт срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за неупражнен контрол върху подслушването в МВР, смята Менко Менков, адвокат на бившия вътрешен министър. По това дело освен Цветанов обвиняеми са и трима бивши шефовете на дирекцията за подслушвания в министерството (СДОТО).

Делото започна през пролетта на миналата година, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на подслушването в МВР. В крайна сметка бе обявено, че върху тази дейност не е упражняван достатъчен контрол. Автомобилите за мобилно подслушване са обикаляли из града без график, а в една от колите бе открит тефтер с над 850 телефонни номера, за които се предполага, че са били подслушвани без разрешение.

Един от шефовете на отдел в СДОТО Радко Димитров обаче повреди с отвертка записващото устройство на т.нар. "кечър" и направи невъзможно извличането на данните. Поради това прокуратурата поиска експертиза от английската фирма, която произвежда техниката. Експертизата все още не е готова. Въпреки това прокуратурата внесе на 3 февруари делото в съда, а съдът на свой ред го върна след 20 дни с указания да бъдат поправени процесуалните пропуски.

Според адвокат Менко Менков прокуратурата е сбъркала дори и периода, за който обвинява Цветанов. Автомобилите за подслушване били доставени у нас през октомври 2010 година, а прокуратурата твърди, че използването им започнало преди това - още от февруари 2010 година, каза защитникът.

Той смята, че по-големият проблем е тезата на обвинението, че при всяко използване на колите за подслушване бившият началник на СДОТО Цветан Иванов (един от тримата обвиняеми бивши шефове на СДОТО) е трябвало да издава документ, а Цветанов да го контролира.

"Такава необходимост не е имало", твърди адвокатът.

Менко Менков припомни тезата си, че тактиката на прокуратурата е сбъркана, защото разделянето на материалите на няколко различни дела било с цел да има повече дела срещу
Цветанов. Той разказа, че от Англия е дошъл човек, който казал, че техниката не може да подслушва. Тази информация не е потвърдена официално.

По това дело Цветан Цветанов беше обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?