Прокуратурата призна пропуски по делото за мобилното подслушване в МВР

Обвинението няма да протестира връщането на разследването, постановено от СГС

Цветан Цветанов. Сн. БГНЕС (архив)

Софийската градска прокуратура (СГП) на практика призна свои пропуски по едно от най-чувствителните дела – за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Обвиняем по това дело е бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Говорителят на СГП Зорница Таскова каза във вторник, че колегите ѝ няма да протестират решението на Софийския градски съд (СГС), с което преди две седмици казусът бе върнат на държавното обвинение за отстраняване на пропуски, съобщи "Правен свят".

"Ще се съобразим с указанията на съда", кратко коментира пред Mediapool Таскова, уточнявайки, че впоследствие делото ще бъде внесено повторно за разглеждане в Градския съд. Запитана дали има възможност СГП да се откаже от поддържането на обвинителната теза срещу Цветанов, те бе категорична: "Не, в никакъв случай".

Прокуратурата започна разследва за незаконно подслушване в СДОТО, след като преди година лидерът на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор анонимен сигнал за "мобилна група”, натоварена с незаконно подслушване на политически опоненти на ГЕРБ и едри бизнесмени по нареждане на Цветанов. Според данните, изнесени от Станишев, Цветанов директно е спускал поръченията към СДОТО, без за това да има законно одобрени разрешения за подслушване, а служителите на дирекцията използвали сив ван "Крайслер Вояджър".

На 4 април милата година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че 2/3 данните в сигнала на Станишев били верни, а прокурорите не са открили законни разрешителни за подслушването на визираните в него лица.

От началото на годината това е второ знаково дело, след процеса за костинбродските бюлетини, което съдът връща на прокуратурата.

За неупражнен контрол върху мобилното подслушване в МВР на съд бяха изправени и тримата бивши директори на закритата служба, занимаваща се със специални разузнавателни средства (СРС) в министерството (СДОТО) – Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Според обвинителния акт те не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация в ръководената от тях служба, не са създали и регламент за използването на специализирана мобилна техника. Не са осъществили и контрол за правомерното прилагане на СРС.

Цветанов е обвинен, че в качеството си на вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Според държавното обвинение, действията на Цветанов са причинили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

В края на септември м.г. главният прокурор обяви, че 875 телефонни номера са присъствали в тефтерите на служителите от СДОТО, управлявали колите за мобилно подслушване. За тяхното следене е нямало издадено съдебно разрешение. Повечето от телефоните са били на бизнесмени, а имената им все още не са обявени.

Цветанов вече е подсъдим по обвинение, че е нарушил служебните си задължения и е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, написвайки "Не!!!" на шест искания за използване на СРС-та през 2009 г.

Предстои разглеждането и на третото дело срещу бившия МВР шеф, по което той е изправен на съд за длъжностно присвояване, по което му бе постановена забрана да напуска страната. По този казус прокуратурата твърди, че Цветанов е присвоил 50 000 лева в полза на Орлин Тодоров. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който антимафиотът е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч. Първото заседание по този процес е насрочено за 26 март в СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?