Бивши шефове в МВР сочат Цветанов за разпоредител на незаконното подслушване

Сн. БГНЕС

Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване бивши шефове на службата за подслушванията в МВР (СДОТО) са признали пред прокуратурата, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устно разпореждане на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи вестник ”Преса” в петък.

Изданието обаче не посочва техните имена от съображения за тяхната сигурност. Това са данните, с които разполага прокуратурата, за да обяви преди три дни, че Цветанов  съзнателно е нарушил закона, нареждайки на подчинените си да подслушват. Той обаче не може да бъде обвинен, защото се ползва с имунитет като участник в парламентарните избори.

В сряда Цветан Цветанов обяви, че е готов да се откаже от имунитета си, но след изборите.

Обвинениза скандала за незаконното подслушванев МВР бяха тримата бивши директори в Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Най-малко двама от тях са свидетелствали срещу Цветанов.

Изнесени бяха стряскащи данни, които показваха огромно разминаване в пътните листове на автомобилите за мобилно подслушване на СДОТО. Освен това шефът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите. Той също беше обвинен за действията си. Делото обаче беше спряно във вторник заради имунитета на бившия вътрешен министър.

Веднага след излизането на доклада Цветанов отхвърли изцяло всякаква вина за нередностите в специализираната дирекция за подслушване. Той стовари всичко върху своите бивши подчинени и обясни, че единствената форма на контрол, която е бил длъжен да осъществява, е за спазването на срокове за следене и подслушване. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов застана изцяло зад Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България