Немарливост на охрана и собственици на "Индиго" причинила трагедията

Смъртта на седемте деца в столичния клуб "Индиго" е настъпила в резултат на задушаване. Заради лошата организация всички присъстващи са пуснати наведнъж, което е причинило затискане и задушаване на децата, които са били по-напред. Пред парламента министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви, че според него организаторите на дискотеката са допуснали тази грешка поради немарливост или незнание. Снощи, малко след инцидента, Петканов каза, че няма данни собствениците и охраната на "Индиго" да имат някаква вина.

За срок от 24 часа за доизясняване на обстоятелствата, довели до инцидента, е задържан наемателят на Индиго.

Образувано е следствено дело срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради непредпазливост на повече от едно лице, каза още Петканов, извикан от депутатите да докладва за трагичния инцидент.

Всеки петък в Индиго се събирали деца между 10 и 17 години на детска дискотека, съобщи още Петканов. МВР може само да препоръчва на общините и на организаторите да не допускат толкова малки деца в заведенията, допълни той.

Министърът съобщи, че въпреки забраната в повечето увеселителни заведения на деца се сервира алкохол и дори се разпространяват наркотици.

Преди около месец друга софийска дискотека е била затворена от кмета Софиянски по сигнал от МВР за разпространяване на наркотици там, съобщи Петканов. Недопустимо е да се пускат въоръжени лица в увеселителните заведения, което за жалост се случва, допълни той. Министърът припомни и инцидента в Студентски дом преди месец, при който имаше стрелба. Вече има двама - трима наказани за нарушение на заповедта на главния секретар на МВР Бойко Борисов, която забранява на служители да носят оръжие в заведения, когато не са на служба, съобщи Петканов.

От 1,3 млн. българи, които нямат лични карти, 320 хиляди са между 14 и 18 години, съобщи министърът. Той припомни, че децата под 14 години имат само ученически лични карти, но не ги носят или не са им издадени.

Вътрешният министър запозна депутатите и с мерките, които предприемат МВР, националните служби "Полиция", "Пожарна и аварийна безопасност" и Дирекцията за национален строителен контрол по случая. Със заповед на министъра от днес започват извънредни мерки за осигуряване на безопасността.

Полицията, пожарникарите и службите за строителен надзор започват съвместни проверки за пригодността на увеселителните заведения в страната за посрещане на големи групи хора по време на Коледните и новогодишните празници. Ще се проверява техническото състояние, противопожарната безопасност, пропускателния режим, подходите към заведенията и спазването на задължителните строителни норми. До 21 часа на 23 декември регионалните поделения на МВР трябва да са готови с резултатите от проверката.

Специално за празниците ще има срещи между полицията и управителите на увеселителни заведения. Те ще бъдат задължени да не допускат в обектите хора с оръжие и пиротихнически средства, няма да имат право да превишават капацитета на заведението и ще бъдат обучени за начините на действие при струпване на големи групи хора. Областните администрации ще бъдат уведомени кои заведени са непригодни да посрещат празнуващи. Полицейски патрули ще обхождат заведения и обществени места, в които се празнува.

Вътрешният министър съобщи, че в нормативната уредба липсва изчерпателна регламентация на задълженията на управителите на увеселителни заведения. Той обясни, че поради тази причина липсват законови основания за подвеждане под отговорност на собствениците или наемателите на тези заведения.

Вицепремиерът Лидия Шулева съобщи, че на заседанието на правителството идния четвъртък ще се обсъждат мерки за повишаване на сигурността на българските деца и ако е необходимо, корекции в законовите и нормативните норми. И сега има изисквания, които обаче не се спазват, каза Шулева и призова цялото общество към отговорно поведение. Шулева каза още, че е необходим широк обществен дебат по мерки за повишаването на сигурността на българските деца.

Проблемът е на цялото общество, не само на правоохранителните органи, коментира и министърът на правосъдието Антон Станков. Кой се е съгласил тези деца да бъдат там по това време, кой е обезпечил и гарантирал тяхната сигурност, попита министърът.

Споделяне

Още от България