Немският здравен министър зове за мерки срещу "изтичането" на лекари

Немският здравен министър зове за мерки срещу "изтичането" на лекари

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре страните членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

 

"Мога да ги разбера. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша", отбелязва министърът пред швейцарския таблоид "Блик ам зонтаг".

Различни експерти от години коментират, че, например, най-добрите германски лекари отиват в Швейцария, а на тяхно място идват ценни кадри от Източна Европа (вкл. и България-б.р.), докато швейцарските топ специалисти се местят в САЩ. Това в крайна сметка води до "обезкръвяване" на здравните системи на по-бедните страни от ЕС.


"Това не може да е правилно. Затова трябва да помислим дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, но без да поставяме фундаментално под въпрос свободното движение в Европа", изтъква той.

 

Шпан допълва, че в момента има такива споразумения със Световната здравна организация (СЗО), които могат да послужат като модел, но не посочва кои са те, нито как биха могли да се прилагат в рамките на ЕС.

 

На въпрос дали Германия може да поиска обезщетения от Швейцария, която не е член на ЕС, за обучението на германски лекари, отишли да работят в конфедерацията, министърът отговаря: "Не, не планирам такова нещо".

Споделяне

Още от Европа