mediapool.bg Ти си това, което четеш

Ненчев: Придобиването на многоцелеви кораб за ВМС ще се разгледа с внимание

16:26 | 10 юли 2015 | 2 коментара

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Придобиването на многоцелеви кораб за българските Военноморски сили ще бъде разглеждано с особено внимание. Това заяви военният министър Николай Ненчев в петък във Варна, където даде отлична оценка на завършващото учение с международно участие "Бриз 2015".

Ненчев изрази надежда, че до края на годината Програмата за развитие на отбранителните способности ще бъде приета от Народното събрание. "Вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят поетите ангажименти на последния Консултативен съвет по национална сигурност към президента, където ясно се споразумяхме бюджетът за следващата година да бъде 1.35% от БВП", каза той.

В националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2015" участват около 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, съобщиха от МО.

По време на ВИП-деня на учението "Бриз 2015" за първи път беше изпълнена операция по спасяването на оцелели хора от принудително приводнил се самолет на море. Гостите наблюдаваха още изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, доставяне на товар на борда на кораб от вертолет и други дейности.

Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

Още по темата
Още от България