Несебър въстана и срещу ЮНЕСКО

Несебър въстана и срещу ЮНЕСКО
Жителите на Несебър започнаха в сряда сами да събарят незаконните си постройки и едновременно с това да събират подписка за излизане на старинния град изпод егидата на ЮНЕСКО. Пред БТА Ивайло Ляхович от Инициативния комитет за защита на обясни, че живеещите в крайморския град са се обединили около мнението, че членството на града в световната организация за защита на културно-историческото наследство носело само ограничения и никакви привилегии.

Събраните подписи ще бъдат изпратени до премиера, президента, парламента и самата организация ЮНЕСКО.

Искането на несебърчани градът им да не бъде повече паметник на културата бе посрещнато с възмущение от общината. Общинските съветници на Несебър разпратиха отворено писмо, с което изразяват възмущението си от искането на съгражданите си. Те се разграничават и от акциите на вандализъм, по думите им, които бяха извършени във вторник. Тогава неизвестни подпалиха автомобилни гуми в близост до останките от крепостните снети на града и нанесоха повреди по древните камъни.

В сряда притежателите на пет от шестте сгради, за които има влезли в сила заповеди, започнаха да махат незаконно надстроените етажи и покриви.

"Срещу държавата няма как да излезеш и да се пребориш с нея. Въпросът беше да има малко човещина и воля, поне да ни оставят да изкараме зимата. В момента има мъгла и е готово да завали, аз почвам да махам керемидите", каза Ляхович, който също обитава къща с незаконни надстройки.

Във вторник събарянето на нередовните строежи беше временно отложено, след като собственици на имоти подадоха молба до Административния съд в Бургас да спре изпълнението на заповедта за разрушаване заради идващата зима. По-късно през деня стана ясно, че те са склонили сами да съборят незаконно надстроеното, за да не пострадат къщите при принудителното рушене.

В понеделник Регионалната дирекция за национален строителен контрол започна акция по премахване на незаконно надстроени етажи и покриви на шест къщи, както и два магазина в Стария Несебър, за които са минали всички възможни съдебни процедури. Работата на строителния контрол обаче беше посрещната с блокада, живи вериги и целодневни демонстрации от жителите на града, чийто протест продължава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?