Нетаняху оставал привърженик на принципа "две държави" в конфликта с палестинците

Федерика Могерини и Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че остава привърженик на т.нар. "двустранно решение" на израелско-палестинския конфликт, което предвижда създаване на палестинска държава наред с еврейската, предаде ДПА.

Агенцията припомня, че преди парламентарните избори на 17 март Нетаняху уверяваше десните избиратели, че докато той управлява, палестинска държава няма да бъде създадена.

"Не вярвам, че решение, включващо само една страна, е възможно. Подкрепят виждането: две страни за два народа - демилитаризирана палестинска държава, която признава еврейската държава", каза Нетаняху на външнополитическия шеф на ЕС Федерика Могерини, която е на посещение в Израел.

Премиерът каза, че иска да използва първата си среща с дипломат от най-висок ранг, откакто неговото коалиционно правителство встъпи в длъжност, за да предаде посланието, че "Израел иска мир, и аз искам мир. Ние искаме мир, който да сложи край на конфликта веднъж и завинаги". "Моята позиция не се е променила", подчерта той.

Могерини от своя страна заяви, че е избрала да бъде първи посетител при новото израелско правителство, положило клетва миналата седмица, за да предаде посланието, че Европейският съюз няма да се откаже от решение, основано на две държави.

На среща в Рамала с палестинския президент Махмуд Абас тя каза, че ЕС ще работи заедно със САЩ, Русия и ООН за създаване на подходящи условия за подновяване на прекъснатия от доста време мирен диалог между Израел и палестинците.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?