Нетната миграция към Великобритания от страни от ЕС е на най-ниското си ниво от 2012 г.

Нетната миграция към Великобритания от страни от ЕС е на най-ниското си ниво от 2012 г.

През едногодишния период до март нетната миграция от държави от Европейския съюз към Великобритания е била на най-ниското си равнище от 2012 г., сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Според британската Национална статистическа служба 87 хиляди повече граждани на ЕС са пристигнали в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали през годината до март.
Този показател е бил 123 хиляди през предходния едногодишен период.

Нетната миграция на хора от ЕС във Великобритания спадна значително след референдума за Брекзит през юни 2016 г., когато мнозина избиратели бяха мотивирани от желанието да бъде намалена миграцията. Бизнес организации обаче се опасяват, че компаниите все по-трудно ще набират необходимия им персонал.

"Тези числа не дават повод за празненства и предвид факта, че компаниите се изправят пред рекорден недостиг на квалифицирани на всяко ниво, е разочароващо да видим намаляване на хората от Европа, които идват да работят тук", каза Джейн Гратън, ръководителка на отдела за бизнес среда и квалификации към Британската търговска камара.

Нетната миграция към Великобритания като цяло през през годината до март е достигнала 271 хиляди души - с 28 хиляди повече в сравнение с предишния годишен период.

Нетната миграция на хора от страни извън ЕС е на рекордното равнище от 235 хиляди. От британската Национална статистическа служба поясниха, че този показател е силно повлиян от необичайно големия брой студенти от страни извън ЕС.

Споделяне

Още от Европа