Неуспешен опит на депутатите да обсъдят сделката за БТК

Депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика отложиха за утре обсъждането на проектодоговора за продажбата на БТК. На насроченото за днес извънредно заседание на комисията по инициатива на БСП, не се явиха министрите на икономиката Николай Василев и на транспорта и съобщенията Пламен Петров. В залата бе само изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев.

Депутатите от левицата се ядосаха и поискаха чиновниците към комисията да проверят защо двамата министри не са дошли, БСП идтълкува това като неуважение към парламента. Проверка на mediapool.bg показа, че министрите Василев и Петров всъщност не са били поканени на заседанието.

Народните представители отложиха обсъждането на приватизацията на БТК за утрешното си редовно заседание. Шефът на АП Илия Василев обаче предупреди, че няма да има възможност да участва в него, защото е извън страната. Помолен да изпрати някой от заместниците той обясни, че предпочита да даде лично обяснения. При това положение е напълно възможно и утрешното обсъждане да пропадне.

Точката бе включена в дневния ред по искане на група депутати от Коалиция за България, които оправдаха желанието си с факта, че телекомът е част от националната сигурност. Приватизационната процедура за БТК обаче не изисква одобряване на купувача от Народното събрание, защото сделката продължи по стария ред.

И днес продължиха споровете около решението за разпределяне на дивидента на БТК за 2002 г. Председателят на "Интернет общество" Вени Марковски припомни пред mediapool.bg, че в постановлението на Върховна касационна прокуратура от 21 януари, с което се позволява продължаване на приватизационната процедура, се казва, че разпределянето на дивидента за 2002 г. трябва да се съобрази с факта, че държавата е била акционер през цялата година.

Той коментира, че е спорно как трябва да се тълкува този текст, но прокуратурата би могла да прецени дали АП е спазила това нейно указание.

Пред БНР заместник-председателят на комисията по икономическа политика Юнал Тасим заяви, че спорът какъв процент от дивидента ще остане - целият или процент от него, трябва да се реши от принципалът - министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров.

Народният представител смята, че наличността по сметки на телекома не е оповестените близо 200 млн.лв. чиста печалба, а не повече от 60-65 млн.лв.

БСП категорично не иска спиране на сделката, а иска тя да бъде разгледана в парламента, заяви пред БНР народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Според него обсъждането трябва да покаже, дали е спазена одобрената от парламента стратегията за приватизация.

Ако до края на финансовата година няма сделка, то дивидентите трябва да се получат от държавата, коментира пред БНР бившият министър на транспорта и съобщенията Антони Славински. Според него най-големият проблем в сделката е неадекватната цена. Той смята, че при постигнатите от АП параметри с "Вива венчърс" не би трябвало да се сключва сделка.

Бившият председател на Съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов коментира пред БНР, че всяка година държавата е имала правото да получи дивидент и това е ставало винаги през четирите години, когато той е бил начело на компанията.

Държавата доброволно се е отказвало от част от него, които са били използвани за реинвестиране, но това е ставало при ясното съзнание, че БТК ще продължи да бъде собственост на държавата и през следващата година. Караджов смята, че е логично цялата печалба за 2002 година да се изплати на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?