Незаконни "паяци" и "скоби" в 23 общини отиват на съд

Масово този вид санкции се налагат в противоречие на Закона за движение по пътищата

Незаконни "паяци" и "скоби" в 23 общини отиват на съд

Върховната административна прокуратура е установила, че 23 общини в страната санкционират противозаконно неправилно паркиралите автомобили с технически средства като "скоби" и "паяци" и общинските наредби, които уреждат този вид санкции, да предадени на съответните районни административни съдилища, съобщиха от прокуратурата във вторник.

От държавното обвинение посочват общините Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград и Панагюрище сред нарушителите, но от съобщението става ясно, че има още местни власти, които ползват незаконно "паяци" и "Скоби", но се сложени в графата "и други". Проверката по случая продължава, допълват от прокуратурата.

Проверката установила, че наредбите, уреждащи дейността на "паяците" и поставянето на "скоби" на неправилно паркирали автомобили, противоречат на Закона за движение по пътищата.

Според него службите за контрол могат да използват "скоби" или да преместват неправилно паркиран автомобил с "паяк" само при стриктно формулирани в Закона за движението по пътищата предпоставки. Общините обаче си позволяват да слагат "скоби" и например при престояване на моторно превозно средство в зоните за платено паркиране за време в повече от платеното, посочват от прокуратурата.

Намерени са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със Закона за движение по пътищата. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за "престой“ и "паркиране“ в противоречие с разпоредбите на Закона за пътищата.

Предприетите от държавното обвинение действия са част от предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност на териториалните органи на властта, допълва се в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?