Незаконните постройки в Слънчев бряг растат, общината отказва да ги премахне

Депутати се заканиха да сезират главния прокурор

Незаконните постройки в Слънчев бряг растат, общината отказва да ги премахне

Незаконните сергии, кафенета и ресторанти в Слънчев бряг се увеличават, а община Несебър отказва да ги премахне. Това стана ясно през седмицата по време на блицконтрола в парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройството с ресорния министър.

Извънредно, след разпореждане на съда, Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е направила проверка на обектите в Слънчев бряг. Това е станало след като община Несебър е отказала да направи такава.

Инспекторите на ДНСК установили 323 преместваеми незаконни обекта. От тях 75 вече са били установени като незаконни и при други проверки, а новите незаконни са близо 250, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

По думите ѝ кметът на община Несебър отказал да реагира на поканите за премахване на незаконните обекти.

В правомощията на министъра е да налага административна санкция – глоба на главния архитект на общината, или да поиска отстраняването му от длъжност.

Главният архитект на Несебър е бил глобяван, но очевидно това не го притеснява. Затова министър Павлова е уведомила прокуратурата за длъжностните лица, които не изпълняват функциите си.

От 2013 г. ДНСК отговаря за проверките за незаконно строителство само за строежите от първа до трета категория като магистрали, пътища, жилищни сгради, търговски центрове. За останалите обекти – от пета до шеста категория отговарят общините.

Промяната в Закона за устройство на територията (ЗУТ) беше направена по време на първия мандат на ГЕРБ през 2011 г. с идеята да се разтовари ДНСК и да се дадат повече правомощия на местните власти.

Това стана след като ДНСК обяви война на незаконното строителство. Тя започна със събарянето на бараката на бай Стоил край язовир "Искър", но днес се строи на брега на язовира във вододайната зона, което е абсолютно забранено. Последваха акции със събарянето на незаконни пристройки на къщи в стария град на Несебър, в "Ченгене скеле" в Бургас и на прочутото митничарско село на брега на язовир "Ивайловград".

Последният шумен случай, при който се намесиха и правозащитни организации, беше с къщите на ромите в Гърмен.

Всичко това обаче са стари случаи, отпреди да влязат в сила промените в ЗУТ.

Сега на практика се оказва, че местната власт не спазва закона и никой не е в състояние да я накара да направи това.

Случаят в Несебър не е изолиран. Подобни нарушения на незаконни обекти, които местната власт отказва да премахне, са установени от ДНСК и в други общини, казаха от Министерството на регионалното развитие.

Случаят в Несебър обаче е най-драстичен. Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Найден Зеленогорски смята, че за него трябва да бъде сезиран главният прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?