Незаконният пазар на цигари у нас се свил до 11.6%

Всяка десета изпушена цигара в Европа е нелегална

Незаконният пазар на цигари у нас се свил до 11.6%

Незаконното потребление на цигари в България през 2015 г. е било 11.6%, което е значителен спад спрямо 2014 г., когато е било 18.5%.

Това сочи годишният доклад на международната одиторска компания "Кей Пи Ем Джи" (KPMG) за нелегалния пазар на цигари в ЕС, Швейцария и Норвегия през 2015 г.
България се нарежда сред петте държави с най-сериозно свиване на незаконното потребление през миналата година заедно с Литва, Норвегия, Хърватия и Естония.

Изводите на KPMG за рекордно ниското ниво на контрабандата у нас през миналата година се потвърждават и от други данни. Според проучването на празните опаковки на "Нилсен" например делът на нелегалните цигари се е свил до 8.3%, което е най-ниското ниво от 8 години насам.

И по данни на вицепремиера Румяна Бъчварова делът на контрабадната на цигари е под 10%.

По данни на Агенция "Митници" през миналата година има над 10% ръст на приходите от акцизи върху цигарите.

Според KПМГ средното за ЕС потребление на незаконни цигари е 9.8%, което значи, че всяка десета изпушена цигара в ЕС е нелегална, сочи докладът.

България не е в челото на ЕС по потребление на контрабандни и фалшиви цигари. Негативната класация се оглавява от Латвия (26.7%), Норвегия (20.8%), Гърция (19.8%), Литва (18.7%) и Полша (16.8%).

Най-нисък дял на нелегалния пазар в ЕС – под 5%, имат Белгия, Португалия, Швейцария, Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия.

Загубата под формата на несъбрани данъци от незаконния пазар на цигари в съюза е 11.3 млрд. евро, сочи още докладът на KPMG. Огромният дял от незаконните потоци – 88%, идва от страни извън ЕС.

Всяка година от 2006 г. насам KPMG публикува доклад за незаконното потребление на цигари. От 2013 г. проучването се възлага от четирите основни производители на тютюневи изделия – "Бритиш Америкън Табако" (British American Tobacco), "Джапан Табако Интернешънъл" (Japan tobacco International), "Импириъл Табако" (Imperial Tobacco Group) и "Филип Морис" (Philip Morris International).

"Проучването е единственият цялостен и всеобхватен годишен анализ, измерващ черния пазар на цигари в ЕС, и един от признатите и най-често споменавани доклади от ЕК и ОИСР", посочват одиторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?