Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Незаконното преотдаване на имоти е най-честото нарушение на партиите и през 2008

1 коментар
Над половината от партиите, ползвали държавни и общински имоти през 2008 г., не са имали право на това.

В обширен одитен доклад за дейността на политическите сили Сметната палата констатира вече станали традиционни нарушения – партиите са преотдавали отпуснати им от държавата или общините имоти срещу наеми или са ги ползвали не по предназначение.

В подаваните до палатата отчети за финансирането и имотното състояние, "липсва пълна и достоверна информация относно броя на ползваните имоти от териториалните структури на партиите, както и информация за дължимите за тях, но неплатени наемни вноски на областни администрации и общини“, пише още в документа, качен в понеделник на сайта www.bulnao.government.bg.

По закон партиите не могат да извършват стопанска дейност, но НДСВ и "Гергьовден” отчитат приходи именно от преотдадени за ползване имоти.

Председателят на партия "Национално движение за спасение на Отечеството" Илия Киров е наел сам себе си да дежури в офиса, срещу което си е платил над 2 500 лв. Партията беше мандатоносител на коалиция "Атака”.

От 62 партии, проверени от Сметната палата, само 24 са отговаряли на изискванията за полазване на държавни и общински имоти. Според експертите от палатата някои политически сили са бавели плащанията за наеми. Това, както и други законови нарушения, е достатъчно основание, за да бъдат прекратени договорите им.

В нарушение на закона партия "Национално движение за спасение на Отечеството" е дала част от държавната си субсидия на "Атака”, "Нова зора” и Съюз на патриотичните сили "Защита”, които не са имали право да ползват финансиране от държавата.

Годишните отчети на част от партиите не включват приходите, които те са получили, като са преотдавали имоти под наем на трети лица.

В одита се посочва още, че са налице предпоставки за прекратяване на част от сключените договори с партии от страна на наемодателите (областни управители и кметове на общини).

Констатирано е, че НДСВ, ВМРО – БНД, Комунистическа партия на България, "Земеделски народен съюз" и "Национално движение за спасение на Отечеството" са нарушили закона в частта му за вярно и честно представяне на финансовото и имуществено състояние.

В приходите и разходите на партиите "Гергьовден” и “Земеделски народен съюз” неправилно е отразен действителният размер на получената държавна субсидия.

БСП и ЗНС отчитат приходи от издателска дейност при спазване на изискванията по Закона за политическите партии.

Не са установени приходи от участие на политически партии в търговски дружества и кооперации.

Приходите от преотдаване под наем и от съвместно ползване по договор с трети лица на предоставените за ползване на партиите помещения от държавата или общините не са регламентирани като вид приходи, посочват от Сметната палата.

Относно разходите на партиите, нарушения са констатирани при 4 формации. ВМРО-БНД, ЗНС, НДСВ и РЗС имат пропуски и отчитането на част от разходите за наеми, извършени от регионалните структури.

През проверявания период 13 партии са допуснали неплащане на наемната цена за повече от три месеца, както и системното ѝ неплащане по договори за наем.

Докато е вървяла проверката, те са платили част от дължимите вноски.

Налице са предпоставки за прилагане на законовите разпоредби за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите (областни управители и кметове на общини) за имотите, за които не са платени вноските.

"На одитния екип, извършил проверка в централните ръководства на партиите, не е предоставена пълна информация за сключените договори за ползваните имоти от регионалните структури. Информация за сключени договори за ползвани имоти под наем и за преотдадени имоти в регионалните структури на партиите, е събрана от одитори на териториалните поделения на Сметната палата при извършването на насрещни проверки в областни администрации и общини на територията на страната“, посочват още от Сметната палата.

Оттам казват, че са извършени проверки на място, според които 12 политически партии ползват не по предназначение (преотдадени, преотстъпени за ползване или ползвани съвместно с трети лица) имоти.

Не е извършено текущо начисляване на част от разходите за наеми, изплатени от регионалните структури на партиите, както и на приходите от преотдадени имоти. По този начин отразената в годишния финансов отчет за 2008 г. информация за вземанията от наеми и за задълженията по сключени договори за наеми от регионалните структури на партиите е непълна, неточна и недостоверна.

Общо над 1 700 000 лв. приходи от дарения отчитат 23 партии. Въпреки, че политическите сили нямат право да получават дарения от фирми, които кандидатстват за поръчки при тях, при две партии е имало такива дарения.

Към края на 2008 година СДС все още дължи 84 000 лв. данъци върху получени дарения в предишна година. БСП е купила имот с банков кредит.

Одитори от Сметната палата са установили, че в централите на партиите няма достатъчно информация за финансите на регионалните структури.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. parties in BG
    #1

    Ето защо те са много...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.