"Независимая газета": България се отказа от "Белене" под чужд натиск

Руските медии гадаят дали новият реактор в Козлодуй ще е руски

"Независимая газета": България се отказа от "Белене" под чужд натиск

В коментар с подзаглавие "Как и кой отрязва Русия от външните пазари" в четвъртък руският вестник "Независимая газета" засяга между другото и темата за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене".

"Трябва да бъдем много наивни, за да не видим изострянето на конкурентната борба на външните пазари между главно руски компании, от една страна, и американски и други западни компании, от друга. Последните примери за тази борба са свързани с опитите за ограничаване на износа на руски енергийни технологии. Това се прояви най-ярко при оказването на натиск върху българското правителство, за да бъде заставена тази страна да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" по договора с "Росатом", пише "Независимая газета".

Вестникът посочва, че представител на Европейската комисия е изразил пред интернет портала euractiv.com опасения, че "Белене" ще бъде изцяло по руска технология.

"Независимая газета" цитира и българския депутат Румен Овчаров, според когото правителството на България "много силно се поддава на влиянието на някои посолства", сред които посолството на САЩ, като тези посолства внушавали, че не трябва да се изграждат повече блокове с руски реактори.

В същото време, пише вестникът, новата енергийна доктрина на България посочва необходимостта да се излезе от зависимостта от руските енергоресурси. Сега България внася около 70% от всички потребявани от нея енергийни ресурси, като техен основен доставчик е Русия.

Намаляването на зависимостта от Русия се предвижда чрез строителство на газопроводи към съседните страни. България освен това се надява през 2013 г. да започне да получава газ от Азербайджан.

В новата доктрина се подчертава привързаността на страната към поддържания от ЕС проект за Южен енергиен коридор, един от чийто основни елементи представлява все още неотписания от плановете на ЕС газопровод "Набуко", пише "Независимая газета" и заключава: "Ясно е, че София не е свободна в своите решения". Като доказателство изданието посочва решението на страната да излезе от проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис".

В четвъртък руската преса коментира и обявеното ден по-рано решение на българското правителство за построяването на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Комерсант" посочва, че в новия седми блок на тази централа може да бъде инсталиран почти готовият руски реактор, който беше предназначен за АЕЦ "Белене". Вестникът цитира думите на вицепремиера Симеон Дянков, че България не възнамерява да инвестира държавни средства в разширяването на "Козлодуй" и отбелязва, че провалът на проекта "Белене" се дължеше именно на липсата на западен инвеститор.

"Комерсант" припомня, че в края на март министър-председателят на България Бойко Борисов заявил, че София е готова да изкупи от "Атомстройекспорт" почти готовия и частично платен реактор за първия блок на "Белене", за да го монтира в АЕЦ "Козлодуй".

"Вчера господин Дянков не уточни ще бъде ли реализирана тази идея", пише деловият руски вестник.

В заглавие вестник "Взгляд" съобщава направо, че руски реактор ще бъде поставен на действащата АЕЦ "Козлодуй". По нататък в материала се цитират думите на Симеон Дянков, че българското правителство няма да влага бюджетни пари в проекта за разширяване на козлодуйската централа, нито ще дава държавни гаранции за начинанието. После "Взгляд" припомня: "По-рано български чиновници заявяваха, че са готови да изкупят вече сглобения от руската страна реактор за "Белене" и да го поставят в новия блок на "Козлодуй".

Независимо от това деловият руски вестник заключава, че правителството на България е решило да използва поръчания в Русия реактор за неосъществената АЕЦ "Белене" и да го инсталира в АЕЦ "Козлодуй", като приписва това изявление на Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес