Независими и десни депутати искали да влязат в новата ПГ

Председателят на новата парламентарна група (ПГ) „Българска нова демокрация” (БНД) Борислав Ралчев обяви, че още при създаването ѝ миналата седмица да се присъденият към нея са поискали независими депутати, както и представители на други групи в Народното събрание. “Вратите ни са широко отворени за всички наши колеги”, каза Ралчев, който с още четирима членове на НДСВ по предложение на лидера Сакскобургготски бе изключен от партията. След това последва вълна от оставки в жълтите депутатски редици, като парламентарната група напуснаха 14 народни представители и сформираха своя парламентарна група.

Ралчев за пореден път коментира, че очаква към БНД са се присъединят още четирима-петима депутати от НДСВ и така новата ПГ на набъбне до 18-19 души. Сред спряганите имена са на депутатите Петя Гегова, която в момента е в чужбина, Йордан Костадинов, Марияна Костадинова и пр.

Както при обявяването на БНД, така и в понеделник на брифинг във Варна Борислав Ралчев обясни, че бившите царисти нямат “апетити” за две министерски кресла. Преди дни Mediapool писа, че те ще се опитат да запазят в правителството министрите на образованието и отбраната Даниел Вълчев и Веселин Близнаков, за които се твърди, че са нарочени от Симеон Сакскобургготски за смяна и които са в “близки отношения” с отцепилите се жълти депутати.      

"Уговорки между нас и правителството не е имало, не са поемани и ангажименти по отношение на политическата дейност", подчерта шефът на БНД. Думите му са в разрез с изказаното няколко пъти мнение на премиера Сергей Станишев (БСП), че напусналите НДСВ ще бъдат лоялни към мнозинството и кабинета. По думите на Ралчев гласуването в пленарната зала ще се извършва “на базата на вижданията на депутатите, без да се влияе от определени политически окраски”.

Ралчев посочи, че е “напълно реален вариант” отделилите се от НДСВ да създадат своя партия. Това щяло да бъде изяснено през следващите 4-6 месеца. Трябва време, тъй като създаването на нов политически субект е многокомпонентен процес, обясни той. Според него, ако бъде създадена нова партия, тя ще е ориентирана към средната класа и към бизнеса.

Той коментира още, че най-вероятно първата голяма проява на такава бъдеща формация ще е участие в парламентарните избори през 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?