Докато се търси оптимално и постижимо решение

НГДЕК вероятно ще остане в сградата до Женския пазар

Снимка: Mediapool

Новата учебна година за Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София най-вероятно ще започне там, където в момента се намира училището. Това заяви във вторник при представянето на екипа си служебният министър на културата Мартин Иванов по повод споровете около това дали НГДЕК да се помещава в сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в столицата или да се върне в ремонтираното с 2.2 млн. лв. пари от еврофондовете здание в столичното "Модерно предградие".

Иванов каза още, че "Министерството на културата работи денонощно да отговори на законовия и обществения интерес" по този казус, но "не може оперативно да се издават заповеди в една или друга посока, а трябва да се търси оптимален вариант".

Под заплахата за отмяна на договора за еврофинансиране Министерството на културата трябваше да представи още в края на юли на регионалното ведомство графици за преместването на НГДЕК от сградата на Женския пазар, където уж временно бе настанена в началото на миналата учебна година гимназията, докато приключи ремонтът на зданието ѝ в "Модерно предградие" по Оперативната програма "Регионално развитие". Макар реновацията да приключи през октомври 2013 г. и разрешително за обитаване да бе издадено от държавните органи месец по-късно, НГДЕК още е в сградата в центъра на София, която също се нуждае от спешен ремонт.

Предишният министър на културата Петър Стоянович на практика се съобрази с желанието на изпълняващия длъжността директор на гимназията Мариела Папазова, на повечето учители и на част от родителите Класическата гимназия да е в центъра на града, защото така било по-престижно, независимо че сградата е в окаяно състояние спрямо ремонтираната в "Модерно предградие".

Думите на Иванов означават, че на 15 септември учениците от НГДЕК ще започнат учебната година в сградата до Женския пазар, която е общинска собственост, но беше дадена на Министерството на културата миналото лято за десетгодишно безвъзмездно ползване за нуждите на Класическата гимназия. За ремонт на зданието, за което една техническа експертиза твърди, че е компрометирано и има нужда от основен ремонт, а друга – че е използваемо, Столичната община обяви обществена поръчка за подмяна на дограмата за 400 хил. лв. Този ремонт надали може да приключи за оставащия по-малко от месец до старта на учебната година, но зам.-министърът на културата Боил Банов, който пряко е ангажиран с проблема НГДЕК, каза, че имал уверенията на Столичната община, че ремонтът в сега обитаваната от гимназията сграда ще се проведе.

Мартин Иванов заяви още, че все още са спекулации твърденията за загуба на европарите от ремонта на сградата в "Модерно предградие" и напомни, че крайният срок за въвеждане на учебния процес на НГДЕК там, според договора с ЕК, е април 2015 г. "Нямаме намерение да действаме силово", заяви той относно действията, които ще предприеме по случая.

"Трудно е да имаме позиция кое е по-добро и кое е по-лошо, тя трябва да е кое е постижимо", каза министърът, запитан според него къде трябва да се помещава гимназията. Той обяви, че в сряда ще има среща с директорката на училището по въпроса и отказа да каже дали ще обяви забавения значително от предшественика му конкурс за титуляр на поста. Иванов обеща и да организира в най-скоро време обществена дискусия по проблема с двете сгради на НГДЕК, където заинтересованите страни да изложели становищата си.

Според него въпросът за бъдещото на НГДЕК е зареден с прекалено много емоции. "Всички искаме войната да не продължава, но Министерството на културата е като зрител от първия ред на престрелка, от която само обираме гилзите от куршумите", обясни Мартин Иванов.

Запитан от Mediapool ако се реши Класическата гимназия да остане в сградата до Женския пазар с какви аргументи ще бъде обосновано това решение, зам.-министър Боил Банов каза, че все още решението не е взето, за да го мотивира отсега. По думите му в последните пет дни били проведени редица срещи с общественици и представители на Софийския университет, на които били обсъдени различни варианти за бъдещето на НГДЕК. Той обаче отказа да посочи някои от коментираните възможности с думите: "Вие какво искате – да се реши проблемът, или да се пишат поредни статии и отново да има скандали от двете страни?"

В същото време Банов призна, че колкото повече се запознава с въпроса, толкова повече подводни камъни открива. Иванов пък каза, че се прави пълен преглед на документацията по казуса с НГДЕК.

Боян Банов каза още, че с темповете, с които се работи по проблема, до "седем-осем дни" ведомството ще излезе с решение, което ще е прозрачно и недвусмислено.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество