Нидерландия направи носенето на маски задължително със закон

Нидерландия направи носенето на маски задължително със закон

Закон за задължително носене на маски с цел ограничаване на разпространението на коронавируса влезе в сила днес в Нидерландия, предаде Ройтерс във вторник.

От 13 октомври в страната действа "частична карантина". Днес се очаква властите да оповестят седмични данни, които ще покажат, че заразяванията остават на почти същото ниво като през предишния седемдневен период, завършил на 24 ноември, през който бяха регистрирани 36 931 случая.

Изискването за носене на маски в обществените сгради, включително училищата, супермаркетите и ресторантите, ще бъде в сила първоначално за три месеца. На нарушителите могат да се налагат глоби до 95 евро.

Мярката бележи промяна в политиката на правителството. От март до септември властите не препоръчваха използването на маски на обществени места, освен в градския транспорт, след съвет от Националния институт по здравеопазване.

Но на 30 септември правителството промени тактиката и реши "силно да препоръча" използването на маски на обществени места, където се събират много хора.

За приемането на мярката беше необходимо парламентът да одобри специален закон, с който да бъдат преодолени конституционните гаранции за личните свободи.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?