Нидерландия започна ваксинацията две седмици след повечето страни в ЕС

Марк Рюте

Почти две седмици след повечето страни от Евросъюза Нидерландия започна днес програмата си за ваксинация срещу коронавируса. Начело в списъка са работещите в социалните домове и медиците от първа линия в болниците, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Сана Елкадири, сестра в лечебно заведение за хора с деменция, стана първият човек в страната, инжектиран с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Правителството на страната бе остро критикувано за късния старт на имунизацията. Премиерът Марк Рюте каза по време на дебат в парламента вчера, че властите са били фокусирани върху подготовката за ваксиниране с лесната за използване ваксина, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания Astra Zeneca (която обаче все още не е одобрена от регулаторния орган на ЕС), а не с тази на Pfizer/BioNTech, която изисква съхранение при свръхниски температури. "Самият аз съм много разочарован, че закъсняваме с две седмици от останалите страни", каза Рюте пред депутатите.

В момента Нидерландия се намира в средата на 5-седмична строга карантина, наложена след резкия скок на заразяванията. През последните дни се забелязва спад в броя на инфектираните, но вчера здравните власти казаха, че карантината все още не е дала очаквания ясен ефект за намаляване на заболеваемостта.

Близо 12 000 души в Нидерландия са починали досега по причини, свързани с Covid-19, макар че реалният брой е по-висок, защото не всички починали са били тествани, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?