Нигерийските власти освободиха задържания български кораб и капитана му

Капитанът и главния механик на българския товарен кораб "Персенк", които бяха арестувани в Нигерия, са освободени, съобщи в понеделник привечер министърът на транспорта Николай Василев. От Български морски флот допълниха, че нигерийските власти са снели и охраната на кораба, задържан в събота вечерта на терминала Онн в делтата на река Нигер. Очаква се до няколко часа да започне разтоварването на кораба, който превозва около 14 000 т руда по маршрута Гърция - Нигерия.

По-рано през деня бе съобщено, че нигерийските власти още не са заявили официално причината за задържането на българския кораб и ареста на неговия капитан Георги Недялков и на главния механик Иван Генев. С разрешаването на проблема бе натоварен българският посланик в Нигерия Веселин Филев.

В понеделник сутринта транспортният министър Николай Василев съобщи, че Недялков и Генев са в добро физическо и психическо състояние, преместени са от военната казарма в града, където са били отведени при ареста си в събота вечерта, в затвор с по-лек режим, т.нар. "офицерски клуб". Късно вечерта в неделя с двамата се е срещнал консула на България в Лагос Николай Бочуков.

От транспортното министерство съобщиха, че в района, където се е намирал "Персенк", се е провеждала акция на нигерийските власти за задържане на танкери. Предполага се, че българският кораб е задържан по погрешка от местните военноморски сили.

"Персенк" беше задържан в събота, 24 април, в 21.20 ч. на терминала Онн, в делтата на река Нигер. След отказа на капитана на кораба да се яви пред главнокомандващия нигерийските военноморски сили, той и главният механик са отведени насилствено и под заплаха с огнестрелно оръжие. На борда на "Персенк" останаха 22-ма моряци, от които 21 българи и един руснак.

Вицепремиерът Николай Василев категорично отрече българският кораб, превозвал желязна руда, да е бил с липсващи документи. Корабът - собственост на Български морски флот, е пристигнал на нигерийския терминал още на 9 април. Под предлог, че няма NAVAL CLEARANCE (входящо разрешително), във вторник му е поставена въоръжена охрана от местните власти.

От министерството на транспорта съобщиха още, че се поддържа постоянна връзка с екипажа на кораба по сателитен телефон.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?