"Никей": До дни се подписва споразумението с "Уестингхаус" за VІІ блок в Козлодуй

Подписването на базовото споразумение между Българския енергиен холдинг и американската компания "Уестингхаус“ за строежа на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да стане факт до края на седмицата. Това съобщава в сряда електронното издание на японския вестник "Никей". Основният акционер в "Уестингхаус" е японската "Тошиба", която първоначално трябваше да е стратегическият инвеститор в новия български реактор, но после бе заменена от американското си дружество

 

Прогнозната цена на VІІ блок е около 500 млрд. йени или 4.87 млрд. долара, информира изданието и потвърждава, че "Уестингхаус електрик" ще влезе като акционер в проекта за нова мощност на площадката на държавната АЕЦ "Козлодуй".

 

По информация на "Никей" преговорите са на финалната права. След новината акциите на "Тошиба" поскъпнаха с 2.5%.

 

Преди седмица зам.-директорът на атомната централа Александър Николов потвърди пред БНР, че акционерното споразумение се очаква да бъде подписано скоро, но не се ангажира с точна дата. По думите му крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Тогава той каза, че индикативните параметри на акционерното споразумение са проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" да има 1 млрд. долара капитал, а нужното финансиране на строежа на реактора по технологията ЬЗ-1000 варира между 5 и 6 млрд. долара.

Намеренията на България към момента са "Уестингхаус" да получи 30% от собствеността на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", а АЕЦ - с останалите 70 на сто. "Смятам, че уговорката ще бъде надлежно описана в споразумението, че в момента на зареждане на готовия блок с ядрено гориво "Уестингхаус" ще излязат от акционерното споразумение", заяви преди дни Николов.

 

От "Българския енергиен холдинг", който е собственик на АЕЦ "Козлодуй", отказаха да коментират дали акционерното споразумение за VІІ блок ще се подпише до края на тази седмица и въобще с някакъв срок, в който това да стане.

 

От БЕХ заявиха само, че подписаното в края на миналата година споразумение за водене на преговори по реализацията на новия ядрен проект на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти.

 

През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус електрик кампъни", посочват от холдинга. Освен представители на страните в споразумението, в преговорите са взели участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и БЕХ.

 

Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договора за инженеринг, доставка и строителство, добавят от холдинга.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?