Никой не е питал МВР за бизнеса на Гинка и Славчо Върбакови

Младен Маринов

Нито правителството, нито прокуратурата са възлагали като задача на МВР да направи справка в информационния си масив за купувача на българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо Върбаков.

Това заяви във вторник главният секртер на вътрешното министерство Младен Маринов в отговор на въпрос дали действително Върбаков има криминалистически регистрации в миналото.

Преди ден председателят на ДСБ и бивш шеф на преминалата в рамките на ДАНС Национална служба за сигурност (НСС) ген. Атанас Атанасов заяви пред бТВ, че "Славчо Върбаков е енергичният двигател на семейния бизнес и той е известен на ДАНС".

По думите му Върбаков е бил наблюдаван от НСС заради афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК. В тази връзка Атанасов посочи, че Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица в сделката за ЧЕЗ, тъй като не разполагат нито с управленски опит, нито с финансов ресурс да я осъществят сами.

"В момента не мога да ви отговоря дали има данни, тъй като не се е налагало да извършваме проверка, а и въпросът не беше предварително зададен. Но за да да изнесем данни и да извършим проверка, трябва да има повод", коментира Маринов думите на лидера на ДСБ.

"Ние работим по извършени престъпления, така че когато при нас дойдат данни и бъде необходимо да бъде извършена такава проверка, ще я извършим. Към момента при нас не е искана справка, не е извършвана такава справка и поради тази причина не мога да ви дам отговор", добави главният секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България