Николай Младенов обсъдил със Сергей Лавров близкоизточния мирен процес

Николай Младенов, сн. БГНЕС
Решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и да преместят там американското посолство само задълбочава безизходицата в уреждането на палестинско-израелския конфликт, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със специалния координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов, съобщи ТАСС.
 
Лавров изтъкна, че според Москва "квартетът" за Близкия изток - (Русия, САЩ, ООН, ЕС) трябва да има максимално активна роля, но за съжаление, засега "това не се наблюдава".
 
Николай Младенов посочи, че в ООН са загрижени от ситуацията, създадена от преместването на американското посолство и продължаващите във връзка с това протести в ивицата Газа.
 
Първият руски дипломат подчерта, че паралелно се предприемат тревожни опити за промяна на конфигурацията на цялата геополитическа карта на Близкия изток и Северна Африка, така че палестинският проблем да бъде изтласкан на най-заден план.
 
Младенов открои три проблема в палестинско-израелския конфликт: липсата на политически диалог, хуманитарната криза в сектора Газа и редовните сблъсъци между двете страни в конфликта.
 
"Липсата на политически процес, който би дал възможност на палестинците и израелците да се срещнат и да решат проблема в рамките на международно признати параметри, за да постигнат решение за две държави, е един от основните проблеми", подчерта Младенов. 
 
Специалният координатор допълни, че генералният секретар (на ООН Антониу Гутериш) е дал ясно да се разбере, че друг изход за установяване на мир между Израел и Палестина, освен създаване на две държави, не съществува".
Споделяне

Още от Свят