Николай Ненчев: Няма да се намери кой да ми предложи подкуп

Министърът на отбраната продължава да иска Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване

Николай Ненчев Сн.БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев обясни, че е съобщил за предложения му подкуп, за да даде "ясна заявка всички да бъдат внимателни оттук насетне".

"Позволих си да кажа това не случайно. Не съм се изпуснал. Дълбоко убеден съм, че след този случай няма да се намери кой да ми предложи подкуп", каза Ненчев пред бТВ.

Миналата седмица той чистосърдечно призна в интервю за в "Сега", че е бил офериран с процент от евентуална сделка за ремонт на руските ни изтребители "МиГ" на общо стойност 80 млн. лева. Кой му е отправил това предложение министърът не уточни. Прокуратурата обаче се самосезира по случая.

"Все още не съм получил призовка, но имам готовност да разкажа за всичко, което се е случило. Не очаквам резултати, защо тези хора са изобретателни", каза Ненчев, уточнявайки че това е било първото предложение за подкуп, което е получил като министър на отбраната.

Представителят на РСК МиГ за България - вторият български космонавт Александър Александров, вече публично обвини Ненчев в лъжа.

Военният министър обаче определи коментарите на Александров като странни и посочи, че вероятно неговата фирма работи и с други посредници.

Ако не се стигне до разбирателство с РСК МиГ за поддръжката на изтребителите МиГ-29, България няма да има възможност да охранява сама въздушното си пространство.

Ненчев обаче отхвърли възможността друга държава да се заеме с тази задача, какъвто е балтийският опит.

Николай Ненчев каза още, че все още няма решение кой да е новият шеф на военното разузнаване, но той лично продължава да стои зад кандидатурата на Йордан Бакалов.

В момента се провеждат процедури за издаване на допуск за класифицирана информация на възможните кандидати за поста. Срещу назначаването на Бакалов се обяви Цветан Цветанов, но Ненчев коментира, че очаква той да преосмисли отношението си.

Николай Ненчев коментира още, че няма напрежение с премиера Бойко Борисов, а "изключителен синхрон".

По-рано премиерът Бойко Борисов бламира военния министър Николай Ненчев и отмени смяната на управителя на "ТЕРЕМ - Флотски арсенал", срещу която протестираха работници от завода.

"Борисов е изключително внимателен. Аз не познавах директора на ТЕРЕМ, дойдоха сигнали за обвързаности. Видях справка, която ми показаха.... Премиерът е провел анализ, преценил е, че на този етап е по-добре директорът да се запази", обясни Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България