Въпреки съпротивата на Цветанов и АБВ

Николай Ненчев: В управляващата коалиция няма напрежение около кандидатурата на Йордан Бакалов

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

В управляваща коалиция няма проблеми около кандидатурата на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на фона на съпротивата срещу назначението дори в средите на ГЕРБ.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов допусна "напрежение в системата от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна".

От АБВ също официално се обявиха за назначение на военен.

Зад номинацията на Бакалов обаче стои премиерът Бойко Борисов.

Ненчев съобщи още, че центърът на НАТО, който ще бъде в сградата на т.нар Министерство на отбраната - 2, реално ще започне реално да функционира в края на годината, а ремонтите ще приключат юни-юли.

В него ще служат 40 души, като половината от тях ще бъдат българи.

Парламентът прие на второ четене в петък промени в Закона за отбраната, които позволяват на български военни да служат в многонационални формирования и организации на територията на страната.

Министърът обясни, че поправките са се наложили, за да може български военнослужещи да бъдат командировани, "комплектовани" в "каквито и да е международни организации" - такава възможност досега не е била предвидена.

Военна служба може да се изпълнява и на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи, записаха окончателно депутатите с промени в закона за отбраната и въоръжените сили.

Длъжностите ще са за три години с възможност за еднократно удължаване на срока до една година. Парламентът предвиди финансовите условия за командироването на длъжности извън територията на страната да се определят с акт на Министерския съвет.

Според промените министърът на отбраната, след получено писмено съгласие на цивилния служител, може да го командирова временно на работа в задгранично представителство на България, в международна организация или в друга международна инициатива на територията на страната и извън нея. Срокът на престоя отново е три години с опция за еднократно удължаване с 12 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?