Николай Цонев погна заведенията от военните клубове

Николай Цонев погна заведенията от военните клубове

Военният министър Николай Цонев е прекратил договори за наем на помещения във военни клубове и правителствената резиденция "Лозенец", която се стопанисва от Министерството на отбраната. В петък той обясни, че въпросните договори са нищожни, тъй като са подписани от началниците на клубовете, които нямат право да ги сключват. Подписът под контрактите трябвало да бъде на директора на изпълнителната дирекция към министерството, която отговаря за стопанисването на клубовете.

Цонев съобщи още, че вече са обявени нови тръжни процедури за отдаването на помещенията под наем.

В Централния военен клуб в центъра на София се помещава популярният нощен клуб “Червило“ и други луксозни заведения. От "Червило" обаче обясниха пред Mediapool, че договорът им за наем не бил прекратен, а се преразглеждал.

В резиденция "Лозенец" пък често се провеждат частни и корпоративни тържества.

Николай Цонев обясни още, че Министерството на отбраната не се притеснява, че заведенията могат да заведат дела за разтрогване на договорите, тъй като те са правно нищожни.

Военните клубове в страната, които се намират на централни места в съответните градове, години наред бяха стопанисвани от вече закритата агенция към МО "Военни клубове и информация" с директор Стоян Стоянов, известен като Стуци.

Стоянов вече е обект на прокуратурата, която проверява 180 договори за отдаване под наем на сгради на военните клубове в страната и други имоти и няколко договора за строителството на мегаломанския комплекс на бул. "Скобелев" в София, известно като Военното НДК. Миналия месец стана ясно, че е упълномощавал свои служители да подписват договори вместо него.

Изостреното внимание на военния министър към армейските имоти не спира дотук. Цонев обясни в петък, че очаква до края на мандата на тройната коалиция да закупи апартаменти за около 65 млн. лева. Жилищата ще влязат в оборотния ведомствен фонд на министерството и ще се ползват от нуждаещите се военнослужещи. След като ден по-рано премиерът Сергей Станишев обяви, че правителството отпуска допълнителни 45 млн. лева за закупуването на жилища, Цонев разясни, че Министерският съвет всъщност му е резнал бюджета с 12 млн. лева.

"Става въпрос за преструктуриране на бюджета, като определени суми от някои ведомства се насочват към общините и други институции. От Министерство на отбраната се преструктурират 57 млн. лева. Т.е бюджетът на МО се намалява с 12 млн. лева", посочи Цонев.

Вчера премиерът обяви изразходването на 250 млн. лв. от редуцирани капиталови разходи на държавната администрация три месеца преди изборите за "инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи".

"До края на мандата имаме възможности да дадем за закупуване на жилища тези 45 млн. лева и още около 20 млн. лева, евентуално", посочи Цонев. Така де факто инвестиционната "социална" програма на ведомството, може да "глътне" всички средства за квартирни.

Министерството на отбраната вече обяви конкурс за купуване на апартаменти и в момента се проверяват получените оферти. Според Цонев в преговорите с кандидат-купувачите ще се търсят възможности и за разсрочено плащане при покупките на жилищата.

Наред с това Цонев обяви, че се очаква в кратък срок да бъде открита процедура за отстъпването на право на строеж върху армейски имот във варненския квартал "Владислав Варненчик", при което да се придобият още жилища за армията.

Първоначално министерството планираше да отстъпи право на строителство и върху имот в столичния квартал "Обеля" от около 60 дка. Към имота обаче са предявили претенции за собственост частни лица и се очаква съдебно решение.

Цонев съобщи още, че въпросът с продажбата на комплекса на бул. "Скобелев" в София се придвижва и до края на мандата на правителството трябва да бъде приключен. Очакванията му са, че за имота, който ще бъде продаден на търг с начална цена от 100 млн. лева, ще може да се получи двойно по-голяма сума.

Парите, които ще влязат в министерството, щели да бъдат насочени за бойната подготовка, модернизацията и социалната политика.

Споделяне

Още от България