Николай Василев възропта срещу раздуване на администрацията

Николай Василев възропта срещу раздуване на администрацията

Министърът на държамната администрация и административната реформа Николай Василев възропта срещу раздуването на администрацията. След засединието на правителстото в четвъртък той заяви, че почти половината министерства искат увеличение на администрацията си с десетки или стотици бройки.

Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация, обясни Василев и добави, че с огромни усилия миналата година кабинетът е съкратил 5306 държавни служители. В същото време обаче, продължи министърът, има постоянно напрежение за голямо увеличение на щата.

“Въпросът е на държавна политика! Ако няма отгоре-надолу политическа воля за ограничаване на разходите на администрацията, тя ще расте безкрайно”, възкликна министърът. По неговите думи премиерът Станишев подкрепя тезата, че не трябва да има безконтролно увеличение на чиновниците.

Очаква се да бъде свикано оперативно заседание по този въпрос, на което ще се  обсъди общата държавна политика по въпроса. 

"Или ще има сериозна воля да се спре увеличението на администрацията, или след десет години ще водим същия разговор, като администрацията ще е с 30 000 бройки повече", аргументира недоволството си Николай Василев.

Той порица НОИ, че е увеличил щата си с около 400 души, Министерството на земеделието - със 100 бройки, а днес същото направило и министерството на Румен Овчеров, където са назначени още 53 служителя.

Все пак като “ най-дисциплиниран и шампион по съкращенията” Николай Василев определи колегата си  Пламен Орешарски, министър на финансите, който в четвъртък съкрати 204 души от митниците.        

Споделяне

Още от България