НИМ показва редки експонати по случай 140 г. от Учредителното събрание

НИМ показва редки експонати по случай 140 г. от Учредителното събрание

Националният исторически музей (НИМ) отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция (1879 г.) като показва към постоянната си експозиция редица предмети, които за пръв път или рядко са вадени от фондовете му. Това съобщиха от пресцентъра на музея.

НИМ ще покаже юбилейния посребрен медал с лика на Антим Първи, изсечен във връзка със 120-годишния юбилей на Народното събрание.

За първи път ще бъде представен пред широка публика луксозното издание на "Алманах на българската конституция". Книгата е издадена през 1911 г. и съдържа почти 1000 страници. Включва 1200 портрета на дейци и държавници и всички официални документи около предисторията на Търновската конституция, нейното създаване и промени.

Посетителите на музея ще могат да видят и оригинални снимки на някои от депутатите в Учредителното събрание в Търново през 1879 г. - на Петко Каравелов, Димитър Греков и Драган Цанков, чиито лични вещи са в постоянната експозиция.

Впечатление правят изящната сребърна чаша и кутия с монограма "Ц" на Драган Цанков, както и поставката на писма на Петко Каравелов, водачи на либералите в Учредителното събрание.

Любопитни са и Дневниците на Учредителното събрание от 1890 г., отпечатани в София от Янко Ковачев, които отдавна са библиографска рядкост. Точно това издание служи на Симеон Радев за написването на епохалния му труд "Строителите на съвременна България".

Един от впечатляващите експонати е Търновската конституция, чийто оригинал се съхранява в Централния държавен архив. Тя е подвързана с червена кожа, върху която има надпис - "Конституция на българското княжество".

Споделяне

Още от Общество