Нинова обяви курс към предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ от власт

Първата стъпка е вот на недоверие към правителството заради корупцията

Нинова обяви курс към предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ от власт

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви курс към предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ от власт. Първата стъпка ще бъде искането на вот на недоверие към правителството заради провала в борбата му с корупцията.

Сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелим, една от стъпките е вот на недоверие към кабинета. Това каза Корнелия Нинова пред делегатите на 49-ия конгрес на БСП, който трябваше да е своеобразен вот на доверие към председателката на партията.

Очаквано опитът за смяната ѝ не успя, въпреки че вътрешната опозиция в партията разширява подкрепата си, но все още е в малцинство. Само 149 делегати поискаха промени в устава, според които лидерът на БСП да се избира от делегатите на конгреса. Срещу това обаче се обявиха 397 делегати, които на практика подкрепиха Нинова.

Така тя премина в атака и преброи девет души вътрешни критици, които от телевизионните студия критикуват не нейните действия, а решения на конгреса и пленума на партията, предизборната платформа, партийния устав. В действията на противниците си Нинова видя опит на ГЕРБ да разбие партията отвътре, след като управляващите не са успели да нахранят и опитомят опозицията в парламента, както се е случвало досега.

Висока топка

Лидерът на БСП вдигна високо летвата и постави за цел пред другарите да освободят държавата и народа от оковите на ГЕРБ.

"Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел - да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда", каза Нинова в речта си пред делегатите.

Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен, добави тя.

"Битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но вече не е достатъчна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в последните години на прехода. Може да останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това. В резултат на грешни политики, корупция и лични интереси в тези години на прехода, изчезваме като народ", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа. Само за миналата година българите са намалели с над 50 хил. души, а 2.4 млн. живеят в тежки материални неравенства.

"Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините", каза Нинова.

Народът, не е доволен от живота си и това недоволство ще изригне рано или късно, прогнозира лидерът на БСП. Според нея за да не позволят това да се случи, ГЕРБ посегнали на основни човешки права. 

"Този модел се подкрепя от различни структури на обществото и бизнес структури, които предпочитат да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава. Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи", каза Нинова.

Разделена ли е БСП

Относно критиките, че ръководството на партията се е самоизолирало и че трябва да се вслушва в членовете си, Нинова коментира: "Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците ни". 

Тя изтъкна, че е подобрена комуникацията и организацията между ръководството и структурите по места, но обърна внимание на това, че в последните седмици в обществото се създало впечатление за тежък разнобой в БСП и изказвания, че никога в историята си тя не е била толкова разбита.

"Кой е партията - не лидерът, не ръководството, а членовете на партията. Вие сте представителите им из цялата страна. Моля, да кажете на обществото дали нашите членове са разделени, да кажете по каква линия, ако не, моля да информирате и нас, и гражданите, от чие име девет души наши другари изразяват публично такава позиция", попита Нинова. 

Тя не спомена имена, но в тази група попадат бившият лидер Михаил Миков, както и Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Георги Гергов, Красимир Янков и донякъде Румен Овчаров, който не беше на конгреса, защото бил в чужбина.

"Защо сега? Това се случва сега, защото дадохме отпор на модела на паралелната държава; защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и опитомена от Бойко Борисов; защото заедно с президента Румен Радев се обявихме за борба с корупция; защото дойде време на покажем, че можем да сме алтернатива на ГЕРБ", обяви Нинова. Тя каза още, че критиците ѝ искали да променят посоката на партията, което минавало през смяна на лидера.

"Чу се обвинение, че парламентарната група се е е напълнила с "младоци, детишляци". Какво оспорвате? Как очаквате да са напълно подготвени, ако 15 години ги държим на резервната скамейка, да не би да вземат нашите места? Станаха на 45 години", каза още Нинова. Тя цитираше една по една критиките на опозицията срещу нея и ги оборваше с решения на партийните органи или с тези, че критикуващите искат власт и лични облаги. После призова критиците да повдигнат дебат в залата по въпросите, които ги вълнуват, но след почивката Миков, Мерджанов и Гергов не правиха изказвания пред делегатите.

Големи амбиции

Корнелия Нинова обяви, че няма да иска вот на доверие от конгреса, нито пък ще подава оставка като лидер на БСП. Не че не можела да го направи и пак да спечели председателския пост чрез пряк избор от членовете на БСП, но за два месеца нейно отсъствие "вътрешни лобита щели да ровят в партията" и "външни сили - да бъркат в нея".

"Нямам дребна амбиция за лична облага и пост, но имам голяма амбиция да променим България. Аз мога да ви гарантирам, че няма да отстъпя от тази битка, но ако сме заедно и единни само. Не искам просто власт, искам този свят да се промени. Този свят може да се промени, с вас можем да го направи", обяви Нинова. Тя нарече БСП "армия", а делегатите започнаха да скандират "Ни-но-ва!".

Станишев: Българското европредседателство се свежда до кетъринг и няколко срещи в София

Председателят на европейските социалисти и бивш премиер Сергей Станишев говори за подготовката на първото българско европредседателство през 2018 г. Той бешесилно критичен към подготовката на правителството, като според него не се е провел "същностен" разговор за председателството.

"От поведението и заявленията на правителството се остава с тягостното впечатление, че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За сравнение – всички в ЕС говореха колко успешно ще бъде Естонското председателство още преди то да е започнало, защото интегритетът и целенасоченото усилие на естонското правителство позволиха на страната да посочи ясни и изпълними приоритети, които са от полза на всички държави членки", каза Станишев.

"Има една известна поговорка: някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали", допълни той.

Станишев представи доклад за визията на левицата за председателството на Съвета на Европейския съюз от България разработен от него и работна група съпартийци.

Той подчерта, че в момента стават съществени промени в устройството и работата на Европейския съюз и България трябва да използва възможността да повлияе на тях максимално.

"Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС", каза още Станишев.

БСП поставя 10 приоритета за европредседателството:

  • Запазване и развитие на европейския социален модел;
  • Присъединяване на България към Шенгенското пространство;
  • Финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в еврозоната;
  • Равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност;
  • Многогодишната финансова рамка – запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране;
  • Европейската перспектива пред Западните Балкани;
  • Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.

Приоритетите на БСП съвпадат с тези, които вече бяха обявени от правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?