Неделна психодрама: ГЕРБ уличи БСП в популизъм, клюкарство и лъжи

Томислав Дончев установи, че червеният конгрес бил като "група за взаимопомощ"

Неделна психодрама: ГЕРБ уличи БСП в популизъм, клюкарство и лъжи

Уикендът премина под знака на политическа психодрама. В неделя Бойко Борисов свика извънредно Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която се закани да приеме конгресно решение "Никога с БСП" в отговор на съботния конгрес на левицата, който според ГЕРБ "използвал език на омразата", но без да се уточнява кои думи точно са предизвикали неотложната реакция на управляващите. Преди ден, председателката Корнелия Нинова, окрилена от процедурната победа над вътрешнопартийните си опоненти, ги обвини, че се опитват да разбият отвътре партията, която под нейно ръководство дала отпор на "завладяната държава", отказвайки да бъде "нахранена" с постове и пари от управляващите. "Разбирам, че атакувате посоката на БСП, за да защитавате едрия бизнес и да сте срещу борбата с корупцията", обобщи Нинова в прочувствената си реч срещу деветима вътрешни опозиционери, които не спомена поименно, но пръв измежду визираните бе бизнесменът Георги Гергов, известен привърженик на коалиция БСП-ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов изглежда бе най-подразнена от решението на червения конгрес да се иска вот на недоверие на правителството заради "липсата на борба с корупцията". Това е тема на ожесточена словесна престрелка между двете най-големи партии, очевидно целяща да прикрие обстоятелството, че ГЕРБ и БСП са всъщност от едната страна на барикадата, отстоявайки статуквото в прокуратурата и съдебната власт.

Популизъм, клюкарство, лъжи

Социалистите бяха обвинени в популизъм, клюкарство и разпространение на фалшиви новини. Партията на Бойко Борисов съобщи след извънредното заседание на Изпълнителната комисия, че прави регистър на лъжите и на фалшивите новини на социалистите.

Вицепремиерът Томислав Дончев междувременно им направи психопортрет и с известно снизхождение констатира, че в БСП страдат от посттравматичен стрес и проектират собствените си страхове и подозренията за корупция от себе си към другия. "Цялото конгресно мероприятие на БСП ми прилича на група за взаимопомощ", обобщи Дончев.

"Популизмът и клюкарството не са политическа алтернатива", заяви на пресконференция зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, допълвайки, че БСП "няма да могат да спечелят избори с този си начин на поведение и с тази конфронтация, която водят и винаги искат да рушат".

При ГЕРБ контрабандата е на най-ниските си нива от 2007 г. насам, отбеляза той.

"Когато не можеш да овладееш своята партия и съмишлениците я напускат заради лидера, не може да говориш за модерно робство", коментира Цветанов ситуацията в БСП.

Той изтъкна, че никой български лидер не е бил приеман навън така, както Бойко Борисов.
"Абсолютно несъстоятелна теза от страна на БСП. Смятам, че БСП трябва да решават първо вътрешните си проблеми. Когато не можеш да овладееш партията си и нямаш нейната подкрепа, не смятаме, че е сериозно да хвърляш обвинения към партия, която през последните 10 години печели изборите. Алтернативата пред БСП явно е да създават интриги", заключи Цветанов.

Регистър на фалшивите новини на БСП


"През последната година и половина, откакто Нинова е председател на БСП, тече кампания, изградена върху лъжи. Ние вече започваме да подготвяме регистър на фалшивите новини, които текат в централата на БСП", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че в момента на изговарянето им тези новини са звучали много истински, но "от дистанцията на времето е хубаво да се припомнят, за да се види как звучат".

Вицепремиерът изброи някои от най-ярките примери: "Отнемат ни председателството" се говореше преди три месеца от Румен Гечев; "Няма 160 млн .евро за ограда" - твърдяха, че няма да е построена, а сега- че е пропусклива. Твърдяха, че ще има режим на тока. На някой да му е спирал тока или печката? Преди две години говореха за 16 млрд. дълг, който ще бъде изхарчен. Не само не е изхарчен, ами и дефицитът намалява. Началникът на разузнаването е братовчед на премиера. Това беше опровергано".

БСП дори в Трън са трети, защото не могат да бъдат втори


Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са внесли за обсъждане в парламента темите за европредседателството, "не защото искаме да опитомим опозицията, а за да покажем държавническо отношение".

"ГЕРБ спечели демократично изборите през последните 10 години. ГЕРБ ще спечелва тези избори, защото ние сме партията, която е най-близко до хората и сме в ежедневен контакт с тях. Това е силата на ГЕРБ. БСП имат своята история на загуби

"ГЕРБ е силна, защото е близо до хората. А БСП има своята история на загуби. Дори и в Трън те са трети, защото не могат да бъдат втори. Те искат да ни върнат във феодалното робство", обобщи Цветанов. Той дори даде пример с бившия лидер на БСП Сергей Станишев, който е втори мандат лидер на ПЕС, че винаги, когато е начело, социалистите губят избори след избори. Цветанов посочи Германия, Франция и Австрия: "Те не са алтернатива, това трябва да е ясно, а още по-малко пък БСП да бъде алтернатива на днешното управление".

Никой не е предлагал и няма да предлага на БСП общо управление

Пред ГЕРБ никога не е стоял въпросът да управлява с БСП. Това дори ще бъде прието в специална декларация на конгреса на ГЕРБ след месец, увериха Цветанов и Дончев.

По отношение на отказа на БСП да се коалира с ГЕРБ, Дончев попита кой им е предлагал такова нещо. "Кога ви е предлагано нещо такова? Хубаво, че не искате, но и ние не искаме. Много харесвам, наистина го харесвам, когато някой ти говори за цензура, докато го излъчват по две-три телевизии. Не знам къде е дефицитът. По мой спомен тезисите от 14-ия и 12-ия конгрес ги публикуваха във вестниците", каза Дончев.

Томислав Дончев можел да направи и лингвистичен анализ на БСП


"Ако бях изнервен, щях да направя лингвистичен анализ - в БСП се говори за вериги, робство и хлебарки. Напротив - пронизан съм от хладнокръвие. Ако не исках да бъда любезен, щях да кажа, че се изнервям винаги, когато чуя, че БСП е тръгнала да освобождава народа, по исторически причини", сподели Томислав Дончев.

Връщайки се на лъжите на БСП, той обобщи, че "е много лесно и даже много готино да приказваш някакви цветни неща, да си играеш с думите. Опасното става, когато се случи така, че има шанс между думите, да започнеш да си играеш с бюджет, с хората. Ако базираш цялата си политическа риторика на фалшивите новини, как би изглеждало евентуално едно твое управление? Докато си опозиция това е безопасно".

"Без да искам, когато анализирам и тезите, и поведението на ключови играчи от конгреса вчера, все ми идват на ума разни термини от психологията. Почваме с постравматичния стрес", отбеляза Дончев. По думите му стресът се появява и настава изживяването на събитието.

Споделяне

Още по темата

Още от България