Нинова се жалва в Европа от Джамбазки, връщали се времената на нацистите

Нинова се жалва в Европа от Джамбазки, връщали се времената на нацистите

Въпреки демонстрираната напоследък странна идеологическа близост между БСП и националистическите партии, в понеделник лидерът на левицата у нас изпрати писмо по шефа на Европейския парламент Антонио Таяни и лидера на ПЕС в Европарламента Удо Булман, за да изкаже тревогата си от "връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа". Причината за притеснението на Нинова е интервю на евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО), в което той казва: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел".

"За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти", посочва Нинова.

И говори за призиви за масово изтребление в духа на нацизма: "Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа."

Нинова настоява от председателя на ЕП да се разграничи и да предприеме "възможните мерки в институцията". По думите ѝ е "особено тревожно", че управляващите в лицето на ГЕРБ и Обединени патриоти (към които Джамбазки се числи) не са осъдили изказването му.

След поредица изказвания на Нинова и Борисов по темата "Илинденско въстание", което премиерът на Македония Зоран Заев обяви за македонско, в интервю през уикенда Джамбазки очевидно иска да защити управляващото мнозинство от критиките на опозицията за първо липсващата, а после за закъснялата реакция.

"Нашият национален интерес е категорично Македония да стане част от ЕС. Има такива, които наливат масло в огъня, визирам председателя на БСП. Струва ли ви се редно и нормално председателя на тази партия и членовете ѝ да говорят по темата с Македония? Те дори не се извиниха след 89-та година. Едно време се целуваха с Местан и правеха други съвкупления, но никога не се извиниха за това. Хиляди безименни гробове, заради предателската политика на БСП. Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел", казва евродепутът Джамбазки в интервю за "Блиц".

Споделяне

Още по темата

Още от България