Нинова твърди, че Борисов е "уволнил" Гарелов с SMS до Герджиков

Лидерът на БСП не посочи доказателства, а Борисов отвърна, че ако зависеше от него би върнал всички сменени от сегашната власт

Нинова твърди, че Борисов е "уволнил" Гарелов с SMS до Герджиков

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини бившия премиер Бойко Борисов, че е наредил със SMS уволнението на Иван Гарелов, който довчера беше медиен съветник на служебния премиер. В характерния си стил Нинова не привежда каквито и да е доказателства за твърдението си, че назначеният от президента Румен Радев премиер е действал под натиск на бившия министър-председател.

Във вторник Огнян Герджиков освободи Гарелов заради негово изказване пред "Нова телевизия" в защита на бившата журналистка и настоящ кандидат за депутат от БСП Елена Йончева в спора ѝ с лидера на ГЕРБ. Според Герджиков това представлява "нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания". Премиерът посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания.

Скандалът започна, след като журналистката и сегашен водач на кандидат-депутатската листа на БСП в Хасково заяви, че санирането, започнато от правителството на ГЕРБ, е "голяма кражба". После Борисов обяви, че държавата е плащала за телевизионни репортажи на Йончева, а тя заплаши лидера на ГЕРБ със съд.

"Сега, вече като бивш премиер, (Бойко Борисов) нарежда със SMS уволнение в Министерския съвет, защото се почувствал обиден от истината. Държава на SMS управление ли ще бъдем или държава с правила, демокрация и работещи институции на база на закон, а не на телефон?", се казва в разпространената в сряда позиция на Корнелия Нинова, озаглавена "Върховенство на закона или на телефона".

"Иван Гарелов е решил да защити колега журналист и свободата на словото. Това е негов избор и отговорност. Но наш, на всеки българин избор е да решим искаме ли да търпим човек, който като премиер управляваше митниците с SMS - "Ало, Ваньо, не проверявайте там, че съм обещал да не ги закачаме" и покровителстваше далавери. Управляваше с SMS съдебната система. Помните ли съобщението до член на ВСС по случая с двете каки?", пита Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Преди ден Борисов отрече да има участие в случая с уволнението на Гарелов. Той написа във Фейсбук, че ако наистина може да влияе на Герджиков, щял да му напише: "Да върне всички областни управители, които са назначени от редовно избрано правителство, които той (Герджиков) уволни и замени с кадри на БСП, да върне уволнения от него главен секретар на МВР, шефове на ОД на МВР, шефове на болници, всички ръководители на държавни предприятия".

Накрая Борисов завърши постинга си с думите: "А президентът Румен Радев да върне Елена Йончева като прессекретар. С радост бих спрял тази чистка в цялата държава".

"Ако можех, веднага щях да възстановя всички уволнени. Само че, пред публиката излиза, че аз продължавам да ръководя държавата. За радост Радев защитава правилните позиции на страната, коренно различни от тези, за които Нинова тропа по масата и това се вменява на нас", заяви Бойко Борисов в сряда по време на дискусия в Пловдив.

Миналата седмица Корнелия Нинова каза, че назначеният от президента служебен кабинет всъщност бил на ГЕРБ. В подкрепа на твърдението си посочи, че Кирил Ананиев, който бе зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов 2", сега е служебен министър на финансите. Председателката на БСП удобно пропусна обстоятелството, че Ананиев беше зам.-министър на финансите и в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Георги Близнашки.

"Не давам акъл на президента Радев. Той така е преценил", продължи Нинова и посъветва членовете на служебния кабинет: "Работете си спокойно. Щом г-н Радев ви има доверие, значи трябва да си свършите работата, ние имаме доверие на Румен Радев".

Така в целия пъзел около уволнението на Иван Гарелов изплува и най-уместният въпрос – дали Герджиков е консултирал уволнението с президента?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?