Иван Гарелов изхвърча от МС заради скандала Борисов-Йончева

Появиха се още твърдения за финансиране "по втория начин", които бившата журналистка и настоящ кандидат-депутат от БСП отрича

Иван Гарелов изхвърча от МС заради скандала Борисов-Йончева

Ветеранът журналист Иван Гарелов се оказа "колатерална" жертва на избухналия скандал между бившия премиер Бойко Борисов и кандидат-депутата от БСП Елена Йончева за това дали държавата ѝ е плащала милиони за "интервюта в чужбина".

Гарелов бе уволнен като медиен съветник на служебното правителство във вторник, часове след като изрази подкрепа за Йончева.

Скандалът продължи да се разраства с разкрития на бивш продуцент, който заяви, че навремето Йончева взимала пари през негова фирма, но пък журналистката не само отрече подобна схема, но увери, че не познава подобен човек. В същото време бившият директор на разузнаването Кирчо Киров, който е подсъдим за злоупотреби с милиони по време на мандата си, наля допълнително масло в огъня, загатвайки, че има някаква информация, но не може да я огласи, защото е държавна тайна.

Ако истината въобще някога излезе на бял свят, това едва ли ще стане до края на предизборната кампания преди вота на 26 март. Засега изглежда вероятно Йончева и Борисов да се срещнат в съда, след като тя се зарече да го съди.

Гарелов нарушил правилото за неутралност на служебния кабинет

Иван Гарелов коментира в сутрешния блок на Нова тв, че Борисов трябва да изясни в какво точно обвинява Елена Йончева и да ѝ се извини. По-късно журналистът съобщи, че е бил уволнен от МС.

"Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение. Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок на "Нова". Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването си лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов”, заяви Иван Гарелов.

След уволнението на Гарелов Борисов отхвърли евентуалните съмнения, че е повлиял на премиера Герджиков, като коментира, че ако има подобни възможности, е щял да ревизира чистката, провеждана от служебното правителство. 
 
Правителствената пресслужба потвърди, че Герджиков е освободил Гарелов. "Причина е днешното му участие в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания. Премиерът Герджиков посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания", се казва в съобщението.

Настоящата водачка на листата на БСП в Хасково Елена Йончева е известна с журналистическите си репортажи от различни горещи точки на света. През годините са се появявали неофициални информации, но досега недоказани, че тези репортажи са били възможни благодарение на финансиране от държавата или държавни фирми, издействани включително от бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, с когото живееше Йончева.

"Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева.....Питам - ако държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които даже нашето предишно правителство беше принудено да ги плати? Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде, ако продължи и каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа, как бяхме принудени да платим милиони за нея. С мъж премиер тогава. Ясен конфликт на интереси", заяви миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборна среща в Бургас. Елена Йончева отрече обвиненията и се зарече да съди Борисов.

Александър Методиев: Йончева е взимала пари от БНТ през моя фирма

По-рано във вторник продуцентът Александър Методиев, който твърди, че е работил с Йончева, също заяви, че тя е взимала държавни пари за репортажите си.

"Аз мога да кажа, че Елена Йончева е взимала държавни пари. Това ме подразни много, като каза, че не е взимала държавни пари. Тя е взимала, но индиректно", заяви Методиев пред "Клуб Z". Той уточни, че е работил с нея за един филм и няколко предавания в периода 1994-95 г.

Йончева обаче отхвърли твърденията му и заяви, че въобще не го познава.

"Винаги сама съм си била продуцент. Нищо не ми говори това име и по снимката този човек, никога не съм го виждала, даже потърсих в интернет", заяви тя.

Каква е схемата?

Александър Методиев съобщи, че е бил съдружник с инж. Иван Ковачев в продуцентската фирма "Радиовижън" в периода 1993-1995 година. Според него Йончева получавала от тях допълнителни пари към тогавашната си заплата в БНТ.

В това няма нищо незаконно, добави продуцентът.

"Да си призная честно, измислих го аз. Направихме един филм, което беше началото на тази схема, на Джамбазов, един режисьор, който почина. "Гилотина за еднократна употреба" или нещо подобно се казваше", каза Методиев.

Филмът бил последван от четири предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Репортер", и "Улицата".

"Всеки може да ги види в телевизията, нищо тайно не сме правили, аз съм правил отчети на телевизията, на базата на отчетите ни дават рекламно време", заяви Методиев, описвайки начина на плащане.

Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката. В телевизията трябвало да има протоколи и да се пазят отчетите, които той бил правел.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари ѝ плащаме на г-жа Йончева, и нареди да ѝ дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено си ги получихме след това от телевизията", разказа още продуцентът.

По въпроса за "милионите", споменати от Борисов, Методиев заяви, че не е възможно да е взела толкова за година, но добави: "За тези милиони първо нямам информация, второ - нямам компетенции. Не се занимавам с политика. Възмутих се от некоректността на един смятан от мен за честен човек."

Елена Йончева: Никога не съм имала за спонсори държавни фирми

"Те затова си измислят, виждат, че всичко, което казват, е лъжа, и сега започват да активират някакви хора, които не ги познавам. Това е някаква абсолютна помия, която смятат, че с всеки могат да направят. Извинявайте, че така се изразявам", коментира в отговор Елена Йончева.

Тя каза още, че няма нищо общо с изброените от Методиев предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Улицата", освен "Репортер", името на нейната поредица документални филми, които сама е продуцирала като външни продукции и БНТ не е плащала за тях.

"Първо, никога не съм имала за спонсори държавни фирми. Второ - тези филми се финансират със спонсорски заставки, които аз намирам. Никога дори не съм се обръщала към държавни фирми, защото знам, че това може да се изтълкува по грешен начин", каза още тя.

"Хора, които лъжат, трябва да са наясно, че в България има съд и те ще отговарят за лъжите си пред него", завърши Йончева.

Кирчо Киров: Няма държава, която да признава, че плаща откупи

Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров отказа да коментира спора между Борисов и Йончева с аргумента, че има риск да се огласи държавна тайна.

"Говоренето по тази и по подобни други теми, които са свързани с дейността на специалните служби, в частност на външното разузнаване, по-скоро граничат с риска да бъде дадена гласност на висококласицифирана информация, на дълбока държавна тайна”, посочи Киров пред бТВ.

Той уточни само, че тя е свързана със специални операции. Има информация, която в името на националните интереси не бива да бъде огласявана, посочи бившият шеф на разузнаването, който в момента е подсъдим заради злоупотреби с пари на разузнаването.

Ако кажа повече и по-конкретно, рискувам да взема страна в спор между политици, който не може да бъде решен в едно телевизионно студио, добави Киров. На въпрос дали става въпрос за отвличанията в Сомалия, Киров заяви: "Тази тема кореспондира в значителна степен със съдебни процедури, по които аз съм страна. Те са със степен строго секретно".

Няма по света държава, която да признава, че откупва свои отвлечени граждани, каза още Киров, запитан дали въпросните пари са отишли за откуп за отвлечената от сомалийски пирати през 2008 г. българка Данка Панчова.

Бойко Борисов коментира миналата седмица, че бившият финансов министър Симеон Дянков бил по-компетентен по темата. Тогава Дянков уточни пред в. "Стандарт", че първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) е платило фактури на обществената телевизия БНТ за "пътни разходи, репортажи и интервюта на журналистката Елена Йончева зад граница, които бяха останали от правителството на Сергей Станишев".

"Спомням си, че в самото начало на нашето управление внезапно излезе доста сериозен дефицит в БНТ. Това се появи при нас, защото БНТ се финансира от държавния бюджет. Тогава зададох въпроса откъде идва този дефицит. Оказа се, че това са разходи за път, репортажи и интервюта зад граница на журналистката Елена Йончева. Става въпрос за няколко пътувания. При нас бяха представени няколко неплатени фактури. Едната беше за пътни разходи, другата за репортажи и интервюта. Така в БНТ имаше дефицит от предходната фискална година - по време на управлението на Сергей Станишев", разказа Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?