НИС на СДС влезе в спор с местна структура заради Гърневски

Бившият кмет и лидер на СДС - Пловдив Спас Гърневски беше изключен от СДС без право да се защити. НИС на СДС взе това решение днес въпреки отказа на клубния съвет на СДС в Пловдив за махането на Гърневски и преди насроченото за четвъртък заседание на Общинския съвет на СДС в града, което трябваше да потвърди или отхвърли решението на клуба.

Ръководството на сините прибегна до най-строгата мярка спрямо Гърневски, след като той издигна кандидатурата си за кмет на Пловдив в противоречие с решението на синята партия, която обяви подкрепата си за настоящия кмет Иван Чомаков.

Гърневски уврежда интересите на СДС

Запитан дали няма да задълбочи още повече конфликтът сред сините в Пловдив, зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов обясни днес, че има устав, има писани правила и по тях е взето решението на НИС.

Гърневски е извършил "умишлени, увреждащи организацията действия като публично изразил несъгласие с взети от СДС решения", обясниха от "Раковски"134.

Вчера клубният съвет на СДС -Пловдив отказа да изключи от редовете си Гърневски по препоръка на Контролния съвет на партията. От 37 сини членове само 5 гласуваха най-строгото наказание.

Председателят на общинското СДС- Пловдив Васил Паница заяви пред Мediapool, че решението на НИС е правилно. Той съобщи, че за този четвъртък е било планирано заседание на общинското ръководство с единствена точка от дневния ред " изключването на Спас Гърневски".

Паница подчерта, че е бил поканен и самият Гърневски, за да може да се защити, каквато възможност му дава уставът на СДС. Сега обаче нямало смисъл от провеждането на това събрание, обясни Паница.

Сините структури в Пловдив бяха разединени за кандидатурата на партията за кметския пост. Сегашният кмет д-р Иван Чомаков не се ползва с доверието на част от сините членове и симпатизанти, които смятат, че не е убедителен кандидат, набъркан е в корупционни скандали и е прекалено лоялен към Стефан Софиянски. НИС на СДС обаче се намеси в полза на Чомаков, преценявайки, че той е най-силната кандидатура на партията, която го подкрепи и за първия мандат. ССД на Софиянски също обяви подкрепата си за Чомаков.

Владимир Кисьов припомни, че първоначално Гърневски е обещал да не се кандидатира за кмет и като е сторил това, грубо е нарушил устава на партията.

Решението за изключване е било взето единодушно от НИС. Единствено Екатерина Михайлова не била казала мнението си, защото е в чужбина и мобилният и телефон бил изключен. Очаква се тя да подкрепи колегите си, когато се завърне. Съгласие за изключването са дали и лидерката на СДС Надежда Михайлова и говорителят Николай Младенов, които също са в чужбина.

Всички депутати от Пловдив вече са информирани за изключването.

Местният клуб приема решението на НИС

Добри Вълчев, председателят на местния клуб в Пловдив, отказа коментар защо клубът излезе с различно становище от препоръката на Контролния съвет на СДС. Каза само, че е длъжен да се съобрази с решението на висшестоящия орган. Допълни, че вече предал протокола от събранието на Васил Паница.

Председателят на КС на СДС Васил Василев заяви за Мediapool, че от НИС не са избързали с изключването на Гърневски. По устав по-висшите йерархически структури в партията могат да се самосезират по даден проблем. Василев потвърди, че сигналите до КС са два - освен от Васил Паница като председател на СДС -Пловдив, другият сигнал дошъл от главния секретар на СДС Иван Иванов.

СДС има кандидат-кметове за още 4 града

От днес започват срещите на кандидата на СДС за кмет на София и заместник-председател на партията Пламен Орешарски с разширения актив на СДС в различните общини, съобщиха от "Раковски"134. Срещите ще продължат през целия месец.

Ясни са кандидатите, които СДС ще издигне или подкрепи в още четири града: Русе, Смолян, Ловеч и Враца, заяви главният секретар Иван Иванов.

Той съобщи, че на днешното заседание НИС на СДС е назначил служебно ръководство на партията в община Благоевград, което ще се оглавява от Васил Василев. Било е взето и решение за назначаване на служебно ръководство в област Благоевград, където за областен председател на партията е избран Ясен Попвасилев.

В отговор на въпрос Иванов уточни, че мярката е била наложителна, защото сегашното ръководство на СДС в Благоевград не е изпълнявало задълженията си по подготовката на местните избори.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?