Ниската дигитална култура изолира България от общия онлайн пазар

Ниската дигитална култура изолира България от общия онлайн пазар

Недостатъчната дигитална култура на българите може да попречи на страната ни да се възползва от бъдещия единен цифров пазар на Европа и от икономическите ползи на предстоящото въвеждане на общ онлайн пазар с единни правила и регулации за интернет търговия и достъп до базите данни на всички страни членки. Това стана ясно от думите на Гергана Паси, която е българският "цифров шампион" за подготовката и участието в общия цифров пазар на Европейския съюз. Двете с британския посланик Ема Хопкинс представиха пред журналисти във вторник възможностите на общия цифров пазар в Европа и отражението им върху конкурентоспособността на съюза като цяло и на страните членки

Паси посочи, че само 34 на сто от българите имат дигитална култура да се възползват от бъдещата възможност за корпоративни онлайн сделки, за фирмени или лични покупки на стоки по интернет от други държави, за достъп до спортни мачове, филмово и музикално съдържание, налично в останалите европейски държави, след като веднъж са платили за правата в България.

Бившият министър по европейските въпроси в кабинета на Сергей Станишев коментира, че работи с пето правителство за въвеждането на електронните услуги и сегашното на ГЕРБ изглежда най-мотивирано те най-сетне да станат факт. Въпреки това България продължава да е на последното 28-о място в ЕС по достъп до е-услуги и административна информация.

Според британския посланик има напредък в предлагането на онлайн административни услуги в България. Хопкинс посочи, че при визита в Лондон на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова е било договорено британски експерти да помагат на България като споделят своя опит при разработването и прилагането на платформи за електронни услуги на правителството. Дипломатът посочи, че Великобритания е една от най-развитите дигитални икономики в света и затова иска ускореното въвеждане на общия цифров пазар.

"Ползите в Обединеното кралство от онлайн търговията са огромни и ако тя стане факт в целия Европейския съюз, 415 млрд. евро ще влязат в икономиката на Европа, а 500 млн. потребители ще имат достъп до онлайн съдържание и възможност за интернет търговия", посочи Хопкинс.

Британското правителство се надява още през 2016 г. да бъдат предприети стъпки от Европейската комисия по изграждането на единния цифров пазар. Евросъюзът в момента губи позиции на световния пазар и участва в една 10 процента от глобалната търговия, посочи Хопкинс.

В момента само 15 процента от европейците използват услуги от други страни от ЕС и само 7 на сто от малкия бизнес продава в останалите европейски държави. данни на Еврокомисията сочат, че ако регулациите за електронна търговия в страните от ЕС се уеднаквят, 57 процента от компаниите биха започнали или увеличили онлайн продажбите си в други страни.

Споделяне

Още от Бизнес