Нито ден без съвещание: Министри докладваха на Борисов, че се справят с кризата

Грижата на кабинета няма да подмине и етнографските музеи

Нито ден без съвещание: Министри докладваха на Борисов, че се справят с кризата

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болници и аптеки, подпомагането на служителите на първа линия срещу коронавируса и помощта за най-уязвимите български граждани бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание във вторник от членове на кабинета. От миналата седмица Борисов е в постоянни съвещания с министри и членове на щаба срещу коронавируса, след които правителствената пресслужба пуска успокоителни съобщения, че държавата се справя добре с отговора на епидемията. На заседанието във вторник са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Министър Сачева е изтъкнала, че в момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. Covid-стандарт. Социалният министър е подчертала, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

"Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително", е заявил премиерът Борисов. Той е акцентирал, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. "Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки", коментира Борисов.

Той добави, че по отношение на тестването, България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. "А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК", категоричен бе премиерът. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират. Ангелов докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго.

"Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България", допълни Ангелов. Премиерът Бойко Борисов е подчертал ключовото значение на спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин, защото това помага в битката с коронавируса. "Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме трябва да се спазват. Затова – ако не се налага, не се събирайте на големи групи", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Премиерът посочи, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната да бъдат подпомогнати с общо 305 000 лв е разпореди премиерът Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на срещата.

"Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора – те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната“, е заявил Борисов.

В четирите етнографски музеи у нас работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия.

В страната съществуващите подобни музеи са четири: архитектурно – етнографския комплекс "Самоводската чаршия“ в гр. Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс "Етър” в гр. Габрово, архитектурно – етнографския музей "Стария Добрич“ в гр. Добрич и етнографски ареален комплекс в гр. Златоград.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус