Нивата на реките са около критичните с тенденция към намаляване

Валежите активизираха свлачища в цялата страна

Сн. БГНЕС

Нивата на реките и водоемите се поддържат около критичните нива, но с тенденция към спадане, сочат данните на оперативното звено към Министерството на околната среда и водите.

Падналите снеговалежи са между два и пет до 10 литра на квадратен метър и тенденцията също е към намаляване, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от Дарик радио.

Обявен е оранжев код по поречието на река Тунджа при Воденичане и жълт код при Ямбол и Мочурица. Има обявен жълт код по поречието на Марица и също така жълт код в района на Смолян, където паднаха валежи през последните дни.

”Леко започва да се нормализира обстановката предвид това, че се оттече водата, която предизвика силното повишаване на речните нива в края на миналата и началото на тази седмица. Предвид валежите, които са вече в горните течения на реките, повишения се очакват там", каза Василева.

Поредица от свлачища и срутища са се активизирали по пътищата на територията на цялата страна. Свлачище отново се активизира и блокира Кресненското дефиле при местността "Османска чешма", край Симитли. Паднали са около 10 куб. метра скална маса и трафикът е затруднен. На същото място и снощи се свлече скална маса.

"Очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси в цяла България. Това е моето най-голямо притеснение", коментира регионалният министър Лиляна Павлова. Тя допълни, че в момента се прави детайлен анализ на критичните зони. "Готвим се по две линии - заради всички бедствия, които се случиха, да подадем голяма апликационна форма за финансиране по линия на Фонд "Солидарност", а от друга страна за превенция и ремонт по линия на програмата за околна среда, където има предвидени средства затакъв тип дейности", обясни министърът.

След обилния снеговалеж вчера следобед и вечерта, който затрудни движението в редица участъци от пътната мрежа и наложи ограничения в движението на тежкотоварни автомобили, днес обстановката се подобрява, съобщиха от МВР. Пътните настилки от основните пътни артерии са почистени, мокрите и заснежени участъци са обработени и опесъчени.

Общо 932 машини са обработвали пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщават от агенция ”Пътна инфраструктура”. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи "Републиката", "Ришки","Предела", "Пампорово", "Печинско", "Котленски", "Обзорски" и  "Айтоски". Затворени за всички МПС са "Троянски", "Златишки" и "Върбишки". Товарните автомобили, пътуващи през проходите "Рожен" и  "Превала", трябва задължително да са без ремаркета и  полуремаркета. "Шипка" е отворен за движение.

От 18 часа в петък до събота сутринта звената на столичната пожарна са реагирали на 78 сигнала за произшествия - предимно паднали дървета, клони и закъсали автомобили. Няма пострадали, но падналите дървета и клони са засегнали 14 леки автомобила. В ликвидирането на произшествията са участвали 13 екипа с 50 пожарникари.

В София са работили 168 снегопочистващи машини, които са извършили обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса, съобщиха от Столична община.  Обработени са пътните платна на улиците, по които се движи масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци. Започнала е работа по почистване на вътрешно-квартални и главни улици в районите. Извършва се опесъчаване на планинските пътища - Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

Заради силния северен вятър, който на пориви достига до 15 метра в секунда, пристанище Варна е затворено от вчера, но летището работи нормално.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?