Нобеловият лауреат за мир Шимон Перес стана президент на Израел

Нобеловият лауреат за мир Шимон Перес стана президент на Израел

Шимон Перес, един от основателите на Израел, който повече от 50 години е сред главните действащи лица на политическата сцена, бе избран за президент на 83-годишна възраст - кулминация в необикновената му съдба. Така започва коментар на Франс прес за избирането в сряда на Перес на най-високия държавен пост в Израел.

Все още в чудесна физическа форма, той е наясно, че дава "последен принос" на страната си със символичната функция на обединител и морален авторитет. Самият той казва "че е скаран със смъртта".

Въпреки че новата му роля е предимно протоколна, при неговия нрав е ясно, че няма да се отнася към поста си като първия президент на Израел Хаим Вайцман, който навремето горчиво заявил: "Единственото място, където ме допускат да си вра носа, е носната ми кърпа."

Вечният борец с международен ореол отпразнува 80-ата си годишнина в присъствието на множество видни личности. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън дойде да му посвири на саксофон. Тайната на дълголетието му е, че всеки ден прави гимнастика, яде малко и изпива една-две чаши хубаво вино.

Историческа фигура в Партията на труда - също основателка на държавата - той не се поколеба да излезе от нейните редици и да се присъедини към Кадима на Ариел Шарон, другия "динозавър" на израелската политика, за да работи за мира, който е цел на неговия живот. Тогава той отдаде почит на Давид Бен Гурион, "стария лъв" основател на еврейската държава.

Перес бил 25-годишен, когато Бен Гурион го качил на стоп и след това го изстрелял към невероятната му съдба. "Подобно на моя учител Давид Бен Гурион, винаги избирам държавата пред партията", каза Перес, присъединявайки се към Кадима.

Ариел Шарон, който е в кома от януари 2006 г., и Шимон Перес са последните представители на поколението израелски ръководители, влезли в политиката със създаването на израелската държава през 1948 г.

Шимон Перес е в момента вторият човек в правителството на Ехуд Олмерт. Той е заемал всякакви министерски постове през впечатляващата си политическа кариера: два пъти министър-председател, министър на външните работи, на отбраната, на финансите, на транспорта, на интеграцията.

През 2000 г. той се състезаваше за президентския пост, но тогава бе избран Моше Кацав.

Политическата кариера на Перес следва сложен път. Смятан за лейбъристки "ястреб", като министър на отбраната той даде зелена светлина през 70-те години на изграждането на първите еврейски селища в окупирания Западен бряг на р. Йордан.

След това си спечели славата на "гълъб" с решаващата роля, която изигра за споразуменията от Осло, сключени с Ясер Арафат през 1993 г. Тогавашният премиер Ицхак Рабин беше твърде скептично настроен към този процес.

Признанието не закъсня - Шимон Перес, отдавнашният пророк на "Новия Близък изток" - бъдещ пристан на мира и просперитета, получи през 1994 г. Нобеловата награда за мир, която си раздели с Ицхак Рабин и Ясер Арафат.

Шимон Перес е проявявал изключителна издръжливост да понася поражения. Несъмнено той е "рекордьор" по загуби в парламентарни избори през 1977, 1981, 1984, 1988 и 1996, заради което понякога го наричат "вечния губещ". Всеки път обаче той отново тръгва на бой. Казва, че ако "Бог го дари с живот", може да прибави още няколко епизода към невероятната си биография.

Роден е във Вишнев (по онова време в Полша, сега в Беларус) през 1923 г. На 11-годишна възраст имигрира в Палестина. На 29 години - четири години след срещата му с Бен Гурион, става генерален директор на дирекция в министерството на отбраната. Израел му дължи могъщите  оръжейни заводи и самолетостроителната индустрия.

Според чужди експерти Шимон Перес е и "бащата" на израелската ядрена програма, която издигна Израел до шеста ядрена сила в света.

По БТА

Споделяне

Още от Свят