“Нокиа“ съкращава 1700 работници

“Нокиа“ съкращава 1700 работници

Най-големият производител на мобилни телефони в света - финландската корпорация “Нокиа“, ще съкрати 1700 работници в рамките на програмата си за намаляване на разходите в периода на криза, съобщи компанията на сайта си във вторник.

Уволненията ще засегнат служителите на отделите маркетинг, продажби, както и технологичните звена. Съкращението на щата, който в световен мащаб е 125 хил. души, трябва да помогне на компанията да преодолее негативния ефект от спада в търсенето на мобилни телефони.

По-рано се съобщаваше, че от 1 до 31 март 2009 г. “Нокиа“ ще проведе програма за доброволно напускане на служителите. Сега става ясно, че те ще бъдат освобождавани, като очакванията са компанията да се прости със 700 работни места във Финландия, а следващите най-потърпевши да са офисите във Великобритания и САЩ..

Компанията бе засегната сериозно от финансовата криза, която ограничи търсенето на стоки, включително мобилни телефони, и през януари 2009 г. отчете спад в чистата печалба за четвъртото тримесечие на 2008 г. от 60 процента – до 576 млн. евро. Само през януари силно свилите се продажби на GSM-и може да струват на компанията 700 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?