Номиниран за "Оскар" ирански режисьор няма да присъства на церемонията заради указа на Тръмп

Ашгар Фархади

Иранският режисьор Ашгар Фархади, чийто филм "Търговският пътник" е номиниран за Оскар за чуждоезичен филм, обяви, че няма да присъства на церемонията по връчването на престижните награди заради забраната, наложена от президента Доналд Тръмп граждани на седем предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Несигурността около пътуването за САЩ е неприемлива, отбеляза Фархади и заяви, че няма да присъства на церемонията, дори ако е възможно за неговото пътуване да бъде направено изключение от новите разпоредби.

Фархади стана първият иранец, спечелил "Оскар" през 2011 г. с филма си "Раздяла".
Той сравни "хардлайнерите" в САЩ с тези в родината си, посочвайки, че всички те "се опитаха да представят на сънародниците си нереалистични и плашещи представи за различни нации и култури, за да превърнат различията им в разногласие, разногласието във враждебност, враждебността в страх".

Междувременно няколко актьори разкритикуваха указа на новия президент. Това стана в неделя вечерта по време на връчването на престижните отличия на Гилдията на киноактьорите в САЩ, която се проведе в Лос Анджелис.

Водещият Аштън Кътчър откри събитието като поздрави "всички, които са си у дома и всички, които са по летищата и които са част от моята Америка". Той визира хората, блокирани по летищата заради указа на Тръмп за ограничаване на имиграцията. Кътчър каза, че тези хора са част от тъканта на Америка и са допринесли за това, което е тя днес, а после им каза, че ги обича.

Актрисата Джулия Луис-Дрейфус пък припомни, че нейният баща е дошъл в САЩ като бежанец и разкритикува решението на Тръмп да суспендира временно програмата за прием на бежанци.

"Независимо дали руснаците са хакнали или не тази година наградите на гилдията, аз съм победителката и то с голяма преднина", каза още тя, визирайки предположенията за хакерски атаки по време на предизборната кампания в САЩ.

Актьорът Махершала Али, който е мюсюлманин, говори за многообразието и толерантността, а колегата му Джон Литгоу припомни речта на Мерил Стрийп от церемонията за връчването на "Златните глобуси", в която тя отправи пламенни критики срещу Доналд Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?