Нона Караджова писа отличен на екипа си

Отчете пълно договаряне на европарите за екология, справяне с кризата с боклука и замърсяването на въздуха с прах

Нона Караджова, сн. БГНЕС

Отлична оценка за свършената работа от екипа на Министерството на околната среда и водите по време на управлението на ГЕРБ отчете в петък пред парламента екоминистърът Нона Караджова. Договорени напълно средства по оперативната програма “Околна среда“ и разплатени 20 на сто при заварено използване на един процент от финансовия евроресурс за екология, липса на кризи с боклука и започнало справяне с проблеми с праховите замърсявания в големите градове, посочи Караджова в подкрепа на оценката се за дейността на ведомството.

 

Тя обяви като успех и разработването на политики срещу изменението на климата и започналата работа по повишаване на енергийната ефективност в страната.

 

По думите ѝ доста хора ще оценят работата на екоминистерството единствено “ако останат без вода, канализацията им връща обратно и в хола им се разлеят фекалии, ако боклуците им се стоварват пред домовете или се наложи да се изнасят в чужбина и таксите им станат непосилни“. “Това са съоръжения, които са извън погледа”, заяви екоминистърът в оставка.

 

От нулата започнахме работа по проблема с праховите частици в 30 града в страната, а вече общините работят по програми за справяне с това замърсяване, каза Караджова. Тя призова гражданите да следят какви решения взимат общинските съвети и изпълняват ли мерките се за подобряване на околната среда.

 

“Нямахме политика по климата, сега имаме отлично работеща дирекция. Българските предприятия имаха възможност за приходи от над 200 млн. лв. в тази криза. В момента в БНБ има 53 млн. лв. в резултат на добрата работа на тази дирекция. Ние бяхме първата държава, която изпълни всички изисквания за тръжен продавач (за търговия с парниковите квоти – бел. ред.). Привлякохме допълнителни десетки милиони лева, с които 70 обекта в страната се изпълняват по схема за енергийна ефективност. Подпомогна се газификацията в над 20 града. Водих тежки битки с ТЕЦ-овете”, каза Караджова.

 

Тя обяви също така, че оставя оперативна програма" Околна среда" (ОПОС) в отлично състояние с работещи системи за управление и контрол, за които екипът е свършил “великолепна работа“.

 

В отговор на въпрос за текущото изпълнение на ОПОС и предприсъединителната програма ИСПА, зададен от депутата от “Коалиция за България “Георги Божинов по време на последния за това Народно събрание парламентарен контрол, министърът на околната среда и водите обясни, че е заварила през 2009 г. ИСПА с опасност от загуба на 700 млн. лв. при общ бюджет над 1 млрд. лв.

 

“Договорихме удължаване на срока на финансовите меморандуми и за две години и половина успяхме да достигнем 93 процента усвояване на парите по ИСПА, каза Караджова.

 

За четири години подготовка и изпълнение на ОПОС, чак до средата на 2009 година имаше усвояване един процент усвояване на средствата и нито един подготвен проект за общините, посочи още Караджова. В момента имаме въведени в експлоатация пречиствателни станции за отпадъчни води за 2.5 млн. еквивалент жители, а съоръжения за още толкова жители са изпълнение. Преустанових пилеенето на пари за проекти, които не стигат до никъде. Има поне 200 села с полуизградени инсталации, в които хората не се включват, добави Караджова.

 

Според Божинов обаче ако не служебното, то следващото правителство ще трябва да направи ревизия на дейността на МОСВ и харченето на "лесни пари". Караджова ме отвърна, че проверките в МОСВ се правят постоянно от Европейската сметна палата и други институции и те показват, че резултатите са добри.

 

Пред журналисти Нона Караджова отказа да отговаря на въпроси, свързани с политическото ѝ бъдеще. Тя припомни, че е станала член на кабинета на Бойко Борисов като експерт, а не като политическо лице и заяви, че кандидат-депутатските листи не са най-важното.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?