Норвегия обяви за персона нон града консула на Полша в страната

Полският консул в Норвегия Славомир Ковалски

Норвежките власти обявиха за персона нон грата полският консул в Норвегия Славомир Ковалски, предаде Франс прес. Новината съобщи полското министерство на външните работи, което уточни, че взима незабавна реципрочна мярка. То даде срок от осем дни на норвежкия консул в Полша да напусне страната.

Според говорител на норвежкото външно министерство поведението на консула на Полша в Норвегия не е съответствало на неговата роля и на неговия дипломатически статут.

Норвежкото министерство на външните работи уточни, че е поискало от полските власти да отзоват консула си, каквато е нормалната процедура. Но това искане не е било уважено и така се е стигнало до обявяването на консула за персона нон грата.

От дълго време Осло критикуваше Ковалски, че е имал заплашително, и дори насилствено поведение към норвежки чиновници, че им е пречил да си вършат работата и че е игнорирал предупрежденията от страна на полицията.

Ковалски се занимаваше много активно със случаите на деца, отнети от семействата им заради малтретиране.

Норвежките социални служби са критикувани често в Норвегия и в чужбина, включително в България, че действат по този въпрос много твърдолинейно и че техните решения често засягат семейства от чуждестранен произход.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?