Норвежки депутат призова за затваряне на границата за българи, французи и роми

Заместник-председателят на норвежката Партия на прогреса Пер Сандберг призова полицията да не допуска в страната организирани групи от българи, французи или роми, защото се ”знае от опит”, че са особено склонни към престъпна дейност, предаде АФП.

Сандберг е и депутат отгрупата на Партията на прогреса, която е популистка и антиимигрантска формация. Партията е основна опозиционна сила в местния парламент.

Предложението е направено чрез декларация, публикувана в интернет и озаглавена:  ”Три незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност”.

Сандберг председателства правосъдната комисия в норвежкия парламент.  АФП  припомня, че норвежците оживено дискутират дали да се забрани просията в страната им.

През септември в Норвегия предстоят парламентарни избори и според последните анкети Партията на прогреса може да дойде на власт в състава на коалиция с консервативната партия. Според норвежки медии в текста на Сандберг отначало са били посочени само ромите, но за да не създава впечатление, че твърде много ги очерня, депутатът е добавил французите и българите в списъка с нежелани нации, съобщава БТА.

Споделяне

Още от Свят