Норвежки кораб спаси 600 души в Средиземно море

Норвежки кораб, участващ в спасителна операция в Средиземно море, спаси вчера повече от 600 нелегални имигранти в южната част на Средиземно море, съобщи Ройтерс.

Всички мигранти, опитвали се да стигнат до Италия с две дървени лодки, са били качени на борда на "Сием пайлът" и са в добро здравословно състояние, включително две бременни жени.

Хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Африка и Близкия изток, се опитват да прекосят Средиземно море, насочвайки се главно към Италия. След като близо 900 души се
удавиха край бреговете на Либия, през април лидерите на ЕС се договориха да засилят спасителните операции в Средиземно море.

Норвегия не е член на ЕС, но откликна на призива на ЕС да помогне на операциите за оказване на помощ на бедстващи нелегални имигранти.

"Сием пайлът", който е бил построен за доставки до норвежките петролни платформи в Северно море, сега участва в мисии край бреговете на Италия.

Вчера европейските външни министри официално одобриха началото на военна мисия в Средиземно море срещу трафикантите на бежанци.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?