Нов антиправителствен протест пред Върховния съд на Полша

Неговата председателка дойде на работа, въпреки че полският президент обяви, че от днес тя е в пенсия

Нов антиправителствен протест пред Върховния съд на Полша

Антиправителствени демонстранти отново се събраха в сряда пред сградата на полския Върховен съд във Варшава, за да засвидетелстват подкрепата си за върховенството на закона и за председателката на съда Малгожата Герсдорф, съобщиха световните агенции.

Вчера полският президент Анджей Дуда обяви, че съгласно закона, приет от управляващата партия "Право и справедливост", от днес председателката на съда излиза в пенсия.

Герсдорф обаче днес дойде на работа. Преди да влезе в сградата на Върховния съд, тя благодари на събралото се множество, което скандираше: "Съдиите не могат да бъдат уволнявани" и "Конституция!". Герсдорф припомни, че по конституция нейният мандат е от шест години и продължава до 2010 г.

"Присъствието ми тук не означава, че се ангажирам с политика. Правя всичко това, за да защитя правовата държава", каза Герсдорф, цитирана от Франс прес. "Правя всичко това, за да покажа къде е границата между конституцията и нарушението на конституцията", допълни тя и изрази надежда, че в Полша ще бъде възстановено върховенството на закона.

Герсдорф каза, че приетото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено. Негови критици казват, че то е част от усилията на изпълнителната власт да поеме контрол върху съдебната система, предаде Ройтерс.

Спорната съдебна реформа в Полша

Реформата в полския Върховен съд - предмет на остра конфронтация между правителството на полските консерватори и Европейската комисия - предвижда съдиите на възраст над 65 години да се пенсионират, предаде Франс прес.

Мярката, която влезе в сила снощи в полунощ, засяга 27 магистрати, включително председателя на съда Малгожата Герсдорф.

Наред с това реформата дава възможност на съдиите да продължат да упражняват функциите си, ако желаят. Те трябва да изпратят молба до полския президент, придружена от медицинско свидетелство, че са в добро здраве. Президентът ще има възможност да се произнесе в срок до септември, без да е длъжен да аргументира решенията си.

Шестнайсет от 27-те съдии вече депозираха такива молби и има опасност положението им да остане неясно няколко седмици. Макар да се отнасят критично към реформата, тези магистрати смятат за свой дълг да продължат да служат на страната, обясни вчера говорителят на Върховния съд Михал Ласковски.

Останалите единадесет съдии не са поискали правомощията им да бъдат удължени, но някои от тях (като всеки взема решение лично) биха могли да се позоват на статута си на несменяемост, вписан в конституцията, за да продължат да работят.

Така във Върховния съд може да се стигне до неясна ситуация, сходна с тази в Конституционния съд преди време. Тогава различни състави на парламента (преди и след изборите от октомври 2015 г.) гласуваха влизащи в противоречие разпоредби и съдът в продължение на месеци се оказа с прекалено много съдии, чиито правомощия се оспорваха от всяка от страните.

Случаят на председателката на Върховния съд е отделен, тъй като тя има шестгодишен мандат по конституция. Позовавайки се на това законово положения, г-жа Герсдорф отказва да се оттегли от поста си.

Председателката на съда заяви, че ще окаже съпротива на опитите на правителството да бъде свалена от поста по силата на новите правила за пенсиониране и определя действията на кабинета като "чистка", отбелязва Асошиейтед прес.

Първи председател на Върховния съд в Полша се назначава от президента, който избира измежду петима кандидати, определени с гласуване от общото събрание на върховните съдии. Общо събрание обаче може да се свика само ако на мястото на повечето съдии, излезли в пенсия, вече са назначени други.

Реформата беше гласувана през декември 2017 г., а през април тази година в нея бяха приети поправки. Заради промените в закона за Върховния съд ЕК заведе срещу Варшава процедура за нарушение.

Дуда съобщи, че председателката на Върховния съд се пенсионира

Снощи полският президент Анджей Дуда потвърди, че съгласно приетото от управляващата партия "Право и справедливост" законодателство от 4 юли председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф излиза в пенсия.

Президентът еднозначно уведоми, че съгласно закона за Върховния съд съдиите на възраст над 65 години са длъжни да се пенсионират.

След това във Варшава и други полски градове избухнаха антиправителствени протести в защита на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона.

Между 4000 и 5000 души се събраха снощи пред сградата на Върховния съд в столицата в подкрепа на председателката на съда и другите съдии, които оспорват съдебната реформа.
Демонстрантите скандираха "Свободни съдилища!" и "Долу диктатурата!"

Протести се състояха и в Гданск, Краков, Лодз, Катовице и Вроцлав.

Председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде да благодари на демонстрантите във Варшава и бе аплодирана, когато отново заяви, че ще остане на тази длъжност до 2020 г.

Премиерът защити пред ЕП правото на страната гради собствена съдебна система

Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха ДПА и Ройтерс.

"Зачитането на националната идентичност е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да създаде своя правна система в съответствие със собствените си традиции", каза Моравецки. Той припомни девиза на Евросъюза - "единство в многообразието" и добави, че той не трябва да бъде празен лозунг.

"Националните парламенти са гласът на суверена и кръвоносната система на демокрацията", посочи премиерът и отбеляза, че в Полша има "дълбоко вкоренен парламентаризъм и върховенство на закона".

Реформирайки съдебната система на своята страна, въпреки многобройните протести на ЕС, полското правителство отговори на очакванията на своето общество, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа