Европейските съдии подкрепиха протеста на колегите си в Полша

В конфликта около полския Върховен съд Лех Валенса подкрепи магистратите, оспорващи съдебната реформа

Европейските съдии подкрепиха протеста на колегите си в Полша

Международната съдийска организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ) подкрепи протестите срещу накърняването на върховенството на закона в Полша.

В сряда влязоха в сила законови промени, които задължават редица върховни съдии в страната да се пенсионират при навършване на 65-годишна възраст. Това засяга 27 магистрати, включително председателя на Върховния съд Малгожата Герсдорф.

Магистратите с навършени 65 години имат възможност да продължат да работят, но само ако президентът им разреши. Те трябва да подадат молба до него и да приложат удостоверение, че са здрави, но въпреки това държавният глава може да откаже.

Противниците на реформата се позовават на конституционния принцип на несменяемост на магистратите. В случая с председателката на Върховния съд от значение е и определеният в конституцията 6-годишен мандат за поста.

 

Вчера сутринта, приветствана от много свои привърженици, председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде на работа и води заседание на колегиума, с което потвърди, че отказва да излезе в пенсия по реда на оспорваната съдебна реформа в страната, критикувана и от Брюксел. Тя обясни за пореден път на пресконференция, че конституцията, определяща за нея шестгодишен мандат, има върховенство над закона, понижил пенсионната възраст за магистратите от 70 на 65 години, посочва АФП.

"Повече от две години МЕДЕЛ следи процеса на разпад на върховенството на закона в Полша. През това време МЕДЕЛ многократно призовава полските власти да преустановят този процес, да се завърнат към принципа на разделение на властите и да гарантират независимостта на съдебната система“, се казва в позицията на международната магистратска организация, разпространена от Съюза на съдиите в България.

Европейските магистрати обвинят полските правителство и президент, че пренебрегват апелите от международната магистратска общност и продължават да прилагат своите "реформи" в съдебната система, които целят единствено да подчинят съдебната на изпълнителната власт.

МЕДЕЛ подкрепят намерението на Европейската комисия да изправи полското правителство пред Съда на ЕС заради накърняването на върховенството на закона, което е основополагащ принцип в съюз.

"МЕДЕЛ смята всички принудително пенсионирани съдии от (полския) Върховния съд, за активни съдии на Върховния съд до изтичането на мандатите им“, се казва в позицията на европейската магистратска организация.


Лех Валенса подкрепи магистратите

Конфликтът около полския Върховен съд се изостри, когато героят от борбата срещу комунизма Лех Валенса пристигна да подкрепи председателката на съда, отказваща да напусне поста си. Междувременно премиерът обвинява институцията, че държи на работа бивши съдии комунисти, постановявали "срамни присъди", предаде Франс прес.


Пристигнал специално от Гданск, Лех Валенса се присъедини снощи към демонстрантите, събрали се пред Върховния съд, "за да защити независимостта на правосъдието" в Полша, и обеща "да се връща" отново и отново, "ако потрябва".


"Онези, които нарушават конституцията, са престъпници", каза бившият президент, имайки предвид управляващата консервативна партия. "Ако направим отстъпки за съдилищата, това ще продължи. Трябва да правим всичко, за да защитим" независимото правосъдие, продължи Валенса - нобелов лауреат за мир за 1983 г. и бивш шеф на профсъюза "Солидарност", дал съществен принос за падането на комунистическия режим.


"С толкова (демонстранти) няма да постигнем много", отбеляза той и насърчи инициаторите да свикат повече хора. "Ние, патриотите, трябва да се обединяваме", призова Валенса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа